15' προετοιμασία
8' μαγείρεμα
Σύνολο: 23'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για τα αυγά μάτια με απάκι και δυόσμο, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ντοματίνια με λίγο αλάτι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
  2. Ρίχνουμε το απάκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμη, μέχρι να ζεσταθεί καλά.
  3. Σπάμε τα αυγά (μάτια) και τα ρίχνουμε στο τηγάνι, ανάμεσα στα ντοματίνια.
  4. Σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να γίνουν τα αυγά, στο ζεστό μάτι, για 3-4 λεπτά ή μέχρι να σφίξουν όσο μας αρέσει.
  5. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τον δυόσμο και μοιράζουμε τα αυγά μάτια με απάκι και δυόσμο στα πιάτα.
  6. Συνοδεύουμε με φέτες ζεστού ψωμιού, αλειμμένες με μαλακή φέτα και πασπαλισμένες με ρίγανη.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι τα αυγά, λόγω της ιδιαίτερης υφής και μυρωδιάς τους, αποτελούν κλασικό πεδίο οινικών... εκτελέσεων. Όμως υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις και παραθυράκια για να μπορούμε να κάνουμε μερικούς επιτυχημένους συνδυασμούς. Όπως αυτός του πρωινού ή brunch στα καθ’ ημάς...«Scrambled» ή τηγανητά αυγά, αλλά και ένα τραγανό Croque madame, θα ξετρελαθούν με ένα βιταμινούχο κοκτέιλ mimosa! Μισό ποτήρι φρέσκος χυμός πορτοκαλιού και αφρώδης οίνος (η αυθεντική συνταγή περι- έχει σαμπάνια και λίγο Grand Marnier, που είναι προτιμότερο να παραλείψετε στην «πρωινή» εκδοχή). Πρέπει να πούμε ότι τα αφρώδη είναι τα πλέον κατάλληλα κρασιά για να συνοδεύσουν πιάτα με αυγά. Αν όμως οι φυσαλίδες σάς «ζαλίζουν», κλείστε το μάτι σε ένα τρυφερό ροζέ, ένα ντροπαλό σαββατιανό, ένα sauvignon blanc ή ένα Chardonnay, σε κάθε περίπτωση χωρίς καθόλου βαρέλι. Αν τέλος τα αυγά είναι πρόσχη μαγια να γεμίσουμε το πιάτο μας μπέικον, λουκάνικα και πλούσιες κόκκινες σάλτσες, ένα φρέσκο, φρουτώδες Αγιωργίτικο θα μας αποζημιώσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 133.

Άρθρα και Συνταγές με Αλλαντικά

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών