20' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 1 παραλληλόγραμμη φόρμα

Για το banana bread

Για το σπιτικό άλειμμα σοκολάτας

Διαδικασία

Για το banana bread

  1. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ με διαστάσεις 10 x 20 εκ. και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά με τη ζάχαρη, προσθέτοντας και το γάλα.
  3. Συνεχίζουμε ρίχνοντας τις πολτοποιημένες μπανάνες και στο τέλος το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ.
  4. Αφού ενσωματωθούν στο μείγμα, ρίχνουμε τη σοκολάτα σε σταγόνες και τη βρόμη και ανακατεύουμε καλά.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με επιπλέον νιφάδες βρόμης.
  6. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει.
  7. Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς πριν ξεφορμάρουμε.

Για το σπιτικό άλειμμα σοκολάτας

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε 150 γρ. φουντουκόψιχα για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  2. Τα βάζουμε σε μια καθαρή πετσέτα και τα τρίβουμε για να βγουν όσο γίνεται οι φλούδες. Τα αλέθουμε μαζί με 50 γρ. ζάχαρη στον πολυκόφτη, μέχρι να γίνουν σκόνη.
  3. Λιώνουμε 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε μπεν μαρί (σε ένα ανοξείδωτο μπολ που έχουμε στερεώσει στο στόμιο μιας κατσαρόλας με λίγο νερό που βράζει).
  4. Αποσύρουμε από το μπεν μαρί και προσθέτουμε 100 γρ. βούτυρο αγελάδος και 100 γρ. κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  5. Ρίχνουμε και τα καβουρδισμένα φουντούκια σε σκόνη και ανακατεύουμε να αναμειχθούν σε ένα ενιαίο μείγμα.
  6. Διατηρούμε σε καλά κλεισμένο βάζο καλύτερα στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος.

Μυστικά

Βάζουμε στο ειδικό δοχείο φαγητού των παιδιών (ή στο δικό μας για το γραφείο) φέτες από το μπανανόψωμο και σε ένα άλλο μικρό μπολάκι λίγο από το άλειμμα ώστε να αλείψουμε το ψωμί την ώρα που θα το καταναλώσουμε. Αν όμως η ηλικία του παιδιού δεν το επιτρέπει, ετοιμάζουμε ένα απολαυστικό γλυκό τοστ με 2 φέτες μπανανόψωμο και μια γενναιόδωρη γέμιση από το απολαυστικό άλειμμα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών