50' προετοιμασία
22' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 12 λεπτά

Υλικά

Κομμάτια: 14

Για το brownies

Για το crumble

Διαδικασία

Brownies

  1. Βουτυρώνουμε ένα τσέρκι διαμέτρου 26 εκ. και του φτιάχνουμε έναν πάτο από αλουμινόχαρτο (βλ. μυστικά).
  2. Κόβουμε έπειτα δύο λωρίδες αντικολλητικό χαρτί και τις κολλάμε στα τοιχώματα, από την εσωτερική, βουτυρωμένη πλευρά τους.
  3. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το τσέρκι μέσα σε ένα ταψί, για να είναι πιο σταθερός ο πάτος του.
  4. Βάζουμε τα φυστίκια σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε στον φούρνο, στους 180°C για 10 λεπτά.
  5. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  6. Έπειτα τα σπάμε σε χοντρά κομμάτια στο γουδί ή πιέζοντάς τα με τη λάμα ενός μεγάλου μαχαιριού.
  7. Ένας άλλος εύκολος τρόπος να χοντροσπάσουμε τα φυστίκια είναι με τον πλάστη: Τα βάζουμε ανάμεσα σε δύο κομμάτια αντικολλητικό χαρτί και περνάμε από πάνω έναν βαρύ πλάστη για να τα σπάσουμε σε μικρότερα κομμάτια.
  8. Βάζουμε τις τεμαχισμένες κουβερτούρες μαζί με το βούτυρο μέσα σε ένα μεγάλο μεταλλικό ή γυάλινο πυρίμαχο μπολ και το στερεώνουμε σε μπεν μαρί (δηλαδή στο χείλος μιας κατσαρόλας στην οποία έχουμε βάλει να βράσει λίγο νερό). Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν. Αποσύρουμε και αφήνουμε κατά μέρος.
  9. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ βάζουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
  10. Προσθέτουμε το μείγμα σοκολάτας-βουτύρου και ανακατεύουμε.
  11. Κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι μαζί με το κακάο και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
  12. Προσθέτουμε τα σπασμένα φιστίκια και ανακατεύουμε.
  13. Αδειάζουμε το μείγμα στο τσέρκι.
  14. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και παράλληλα ετοιμάζουμε το crumble.

Crumble

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και με τα δάχτυλά μας τα τρίβουμε μέχρι να ενωθούν και να δημιουργηθούν χοντρά ψίχουλα.
  2. Σκορπάμε τα ψίχουλα στην επιφάνεια του μπράουνι.
  3. Προσοχή: Αν τα υλικά ενωθούν σε ζύμη, αντί να γίνουν ψίχουλα (εξαρτάται από τη θερμοκρασία τόσο των υλικών όσο και του περιβάλλοντος), θα χρησιμοποιήσουμε τον χοντρό τρίφτη για να τρίψουμε το κραμπλ.
  4. Ψήνουμε μόνο για 20-22 λεπτά. Θέλουμε να παραμείνει υγρό στο κέντρο.
  5. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε το μπράουνι πάνω σε σχάρα να κρυώσει για τουλάχιστον 4 ώρες.
  6. Ξεφορμάρουμε, κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.

Μυστικά

Πώς φτιάχνουμε έναν πάτο στο τσέρκι μας: κόβουμε δύο μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο και τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο (θέλουμε δύο φύλλα για να είναι πιο σταθερός ο πάτος). Ακουμπάμε πάνω τους το τσέρκι και γυρνάμε τις άκρες τους γύρω από αυτό, τσαλακώνοντάς τες σφιχτά. Έτσι στερεώνουμε τον πάτο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών