Το να φτιάξεις χάχλες είναι χρονοβόρο και μπελαλίδικο, αλλά το αποτέλεσμα είναι ένας εκπληκτικός μεζές. Συνήθως τις γεμίζουν με φέτα και τις σερβίρουν είτε ελαφροψημένες στο τζάκι ή στον φούρνο είτε τις σπάζουν σε κομμάτια και τα ρίχνουν σε σούπες, για να γίνουν πιο χορταστικές. Φυσικά, σηκώνουν κάθε λογής γέμιση – ο Λέσβιος σεφ Στράτος Ιωσηφέλης τις προτείνει με θερινά λαχανικά. Διασημότερες είναι οι χάχλες του Μεσοτόπου στη δυτική Λέσβο, από όπου και η συνταγή εδώ.
20'
προετοιμασία
10' ψήσιμο
Σύνολο: 30'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τη γέμιση
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για τις χάχλες στον φούρνο, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200°C.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης. Μοιράζουμε το μείγμα στις χάχλες και τις αραδιάζουμε σε ένα μέτριο ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά οι χάχλες και να ψηθεί η γέμιση.
- Ξεφουρνίζουμε, ραντίζουμε τις χάχλες με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με φύλλα ρίγανης και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με ούζο.
Χυδηριώτικο, όπως οι Λέσβιοι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 223.