10'
προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 30'
Υλικά
Μερίδες: 10 - 15 κουταλιέςΔιαδικασία
- Βάζουμε το βούτυρο σε μια βαθιά κατσαρόλα και το λιώνουμε σε μέτρια φωτιά, χωρίς να το αφήσουμε να κάψει.
- Ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι και το καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς με κουτάλα για 15 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. Αν μαυρίσει το αλεύρι, θα πικρίσει ο χαλβάς!
- Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε σε μια άλλη κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.
- Δεν χρειάζεται να βράσει ιδιαίτερα το σιρόπι, ίσα να λιώσει η ζάχαρη.
- Μόλις πάρει χρώμα το αλεύρι τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά-σιγά το καυτό σιρόπι, ανακατεύοντας προσεκτικά για να μην πιτσιλιστούμε και καούμε.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαναβάζουμε πάλι επάνω την κατσαρόλα.
- Ανακατεύουμε, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε για 1 - 2 λεπτά, μέχρι ο χαλβάς να κοχλάσει.
- Είναι έτοιμος όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
- Τότε, αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Παίρνουμε μία δόση από τον χαλβά με ένα κουτάλι της σούπας (όσο χωράει) και με ένα δεύτερο κουτάλι τον δουλεύουμε κυκλικά έτσι ώστε να πάρει το αντίστοιχο σχήμα.
- Βάζουμε την κουταλιά σε μία πιατέλα και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει όλη η ποσότητα του χαλβά.
- Στην πιατέλα στοιβάζουμε τη μία κουταλιά πάνω στην άλλη.
- Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
Μυστικά
Στο σερβίρισμα, αν θέλουμε, μπήγουμε σε κάποιες από τις κουταλιές ολόκληρα καρύδια, ενώ μπορούμε να πασπαλίσουμε και με κανέλα.