Αυτός ο ιδιαίτερος χαλβάς δεν συντηρείται, σερβίρεται αμέσως. Είναι έτοιμος σε λιγότερο από 45 λεπτά, οπότε υπολογίζουμε ανάλογα και το πότε θα τον ετοιμάσουμε. Η υφή του είναι σαν κρέμα (πουτίγκα) και μπορούμε να τον σερβίρουμε σε ωραία κρυστάλλινα ποτήρια, ως ένα πολύ «κομψό» και φίνο επιδόρπιο.
15'
προετοιμασία
25' ψήσιμο
Σύνολο: 40'
Υλικά
Μερίδες: 2Για τα ψητά μήλα
Για τον χαλβά
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Ψητά μήλα
- Για τον χαλβά «πουτίγκα» με ψητά μήλα και σιρόπι σφένδαμου, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μέτριο ταψί.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι καρύδας, το σιρόπι σφενδάμου, την κανέλα, το εκχύλισμα βανίλιας και ελάχιστο αλάτι.
- Πλένουμε καλά και σκουπίζουμε τα μήλα.
- Τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τους πυρήνες με τα κουκούτσια και έπειτα κόβουμε τα μήλα σε μεγάλα κομμάτια. Τα ρίχνουμε στο μπολ με το λάδι καρύδας και τα άλλα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι τα μήλα να καλυφθούν καλά.
- Τα απλώνουμε στο ταψί, σε μονή στρώση, μαζί με το ζουμί του μπολ και τα ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν.
Χαλβάς
- Τον ξεκινάμε όταν τα μήλα είναι σχεδόν έτοιμα.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το γάλα, το σιρόπι σφενδάμου (ή το μέλι) και ελάχιστο αλάτι, ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να ζεσταθεί πολύ καλά, να αχνίσει, αλλά να μην κάψει και φουσκώσει.
- Προσθέτουμε πασπαλιστά το σιμιγδάλι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, ώστε να δια- λυθούν τυχόν σβόλοι.
- Προσοχή, γιατί ο χαλβάς θα πήξει πολύ γρήγορα, έχουμε τον νου μας και δεν σταματάμε το ανακάτεμα. Θα γίνει σαν πυκνός χυλός.
- Μόλις γίνει όσο πυκνός επιθυμούμε, αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Με ένα κουτάλι της σούπας μοιράζουμε τον χαλβά σε δύο μπολάκια.
- Βγάζουμε τα μήλα από τον φούρνο, τα μοιράζουμε πάνω στον χαλβά και περιχύνουμε με το σιρόπι του ταψιού.
- Προαιρετικά ρίχνουμε σε κάθε μερίδα λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με κανέλα. Σερβίρουμε αμέσως τον χαλβά «πουτίγκα».
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 48.