Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται χανιώτικο πηκτόγαλο, αλλά και η ξινομυζήθρα ή το ανθότυρο είναι μια χαρά. Όταν φτιάχνεται χωρίς φύλλο, το μπουρέκι εμποτίζεται με έναν χυλό από γάλα, αλεύρι και λιωμένο τυρί, σε ένα μείγμα που, μετά το ψήσιμο, μετατρέπεται σε χρυσαφένια κρούστα, ενώ τις περισσότερες φορές πασπαλίζεται με μπόλικο σουσάμι.

1 ώρα προετοιμασία
2 ώρες ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 30'

Υλικά

Κομμάτια: 8-10

Για το φύλλο

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Φύλλο

  1. Για να φτιάξουμε το χανιώτικο κολοκυθομπούρεκο, ξεκινάμε από το φύλλο: Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, την τσικουδιά (ή το χυμό), το νερό και το αλάτι.
  2. Τα ανακατεύουμε με τα χέρια, φτιάχνοντας μια μέτρια ζύμη (εναλλακτικά, δουλεύουμε όλα τα υλικά μαζί στον κάδο του μίξερ πάγκου, με τον γάντζο για ζύμες).
  3. Την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» μέσα στη λεκάνη για 30 λεπτά.

Γέμιση

  1. Αλατίζουμε τις φέτες κολοκυθιών, τις βάζουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι και τις αφήνουμε εκεί για 30 λεπτά (μέχρι δηλαδή να «ξεκουραστεί» η ζύμη), για να στραγγίξουν από τα περιττά υγρά τους.
  2. Τις ξεπλένουμε με νερό, τις σφουγγίζουμε καλά και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, μαζί με τις φέτες πατάτας, τη μυζήθρα, το ελαιόλαδο, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι.
  3. Ανακατεύουμε πολύ καλά.

Μπουρέκι

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  2. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Με τον πλάστη ανοίγουμε πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, το ένα μέρος σε φύλλο, με πάχος περίπου 0,5 εκ. και με διαστάσεις κατά 10 εκ. μεγαλύτερο από το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε.
  3. Λαδώνουμε ένα ταψί με διαστάσεις περίπου 40 x 20 εκ. και στρώνουμε εκεί το φύλλο, εφαρμόζοντάς το καλά και στα τοιχώματα.
  4. Αδειάζουμε το μείγμα της γέμισης και απλώνουμε ομοιόμορφα.
  5. Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο, με τον ίδιο τρόπο που ανοίξαμε το πρώτο, και σκεπάζουμε τη γέμιση.
  6. Κόβουμε τα περισσεύματα φύλλου που εξέχουν από το ταψί και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα.
  7. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε καλά με το σουσάμι.
  8. Χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια για να ψηθεί καλά και στο εσωτερικό της και την ψήνουμε για 1½-2 ώρες.
  9. Την αφήνουμε να κρυώσει πριν τη σερβίρουμε.

Μια παγωμένη μπίρα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 148.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκυθάκια

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών