1 ώρα προετοιμασία
20' μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για την ζύμη

Για το μαγείρεμα

Διαδικασία

Για την ζύμη

  1. Για να φτιάξουμε χειροποίητο μαγγίρι η διαδικασία είναι η εξής: στον κάδο του μίξερ πάγκου (ή σε μια λεκάνη) ανακατεύουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι.
  2. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε λίγο νερό, ενώ αρχίζουμε να ανακατεύουμε με τα χέρια ή με τον γάντζο του μίξερ.
  3. Το ζυμάρι πρέπει να γίνει σφικτό και συμπαγές, γι’ αυτό συνεχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά λίγο λίγο το νερό, ζυμώνοντας συνέχεια, μέχρι να πετύχουμε αυτή τη σύσταση.
  4. Σκεπάζουμε τον κάδο ή τη λεκάνη με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε το ζυμάρι να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  5. Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και με τον πλάστη ανοίγουμε το ζυμάρι σε μεγάλο φύλλο με πάχος 1 εκ.
  6. Στη συνέχεια το κόβουμε σε λωρίδες πλάτους 1-1 1⁄2 εκ. και κόβουμε κάθε λωρίδα κάθετα σε τετράγωνα κομμάτια.
  7. Πασπαλίζουμε τακτικά με αλεύρι για να μην κολλήσουν τα τετραγωνάκια ζύμης μεταξύ τους.
  8. Τα χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη.

Για το μαγείρεμα

  1. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε να βράσει 1 λίτρο νερό με λίγο αλάτι.
  2. Όταν κοχλάσει, ρίχνουμε μέσα το ένα μέρος ζυμαρικού και βράζουμε για περίπου 6 λεπτά ή μέχρι να δούμε τα κομμάτια να ανεβαίνουν στα επιφάνεια. Δεν σουρώνουμε ούτε σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
  3. Παράλληλα, όσο βράζουν τα μισά ζυμαρικά, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο, μέχρι να κάψει καλά, και ρίχνουμε τα υπόλοιπα ζυμαρικά που αφήσαμε στην άκρη.
  4. Τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας ασταμάτητα, μέχρι να ροδίσουν ωραία αλλά να μην καούν.
  5. Τα ρίχνουμε αμέσως στην κατσαρόλα με το βρασμένο μαγγίρι, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε σε πιάτα, μαζί με το νόστιμο ζουμί.
  6. Πασπαλίζουμε κάθε μερίδα με άφθονο τριμμένο ανθότυρο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 171.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών