
1 ώρα
προετοιμασία
20' μαγείρεμα
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50'
Υλικά
Μερίδες: 4Για την ζύμη
Για το μαγείρεμα
Διαδικασία
Για την ζύμη
- Για να φτιάξουμε χειροποίητο μαγγίρι η διαδικασία είναι η εξής: στον κάδο του μίξερ πάγκου (ή σε μια λεκάνη) ανακατεύουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι.
- Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε λίγο νερό, ενώ αρχίζουμε να ανακατεύουμε με τα χέρια ή με τον γάντζο του μίξερ.
- Το ζυμάρι πρέπει να γίνει σφικτό και συμπαγές, γι’ αυτό συνεχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά λίγο λίγο το νερό, ζυμώνοντας συνέχεια, μέχρι να πετύχουμε αυτή τη σύσταση.
- Σκεπάζουμε τον κάδο ή τη λεκάνη με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε το ζυμάρι να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
- Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και με τον πλάστη ανοίγουμε το ζυμάρι σε μεγάλο φύλλο με πάχος 1 εκ.
- Στη συνέχεια το κόβουμε σε λωρίδες πλάτους 1-1 1⁄2 εκ. και κόβουμε κάθε λωρίδα κάθετα σε τετράγωνα κομμάτια.
- Πασπαλίζουμε τακτικά με αλεύρι για να μην κολλήσουν τα τετραγωνάκια ζύμης μεταξύ τους.
- Τα χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη.
Για το μαγείρεμα
- Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε να βράσει 1 λίτρο νερό με λίγο αλάτι.
- Όταν κοχλάσει, ρίχνουμε μέσα το ένα μέρος ζυμαρικού και βράζουμε για περίπου 6 λεπτά ή μέχρι να δούμε τα κομμάτια να ανεβαίνουν στα επιφάνεια. Δεν σουρώνουμε ούτε σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
- Παράλληλα, όσο βράζουν τα μισά ζυμαρικά, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο, μέχρι να κάψει καλά, και ρίχνουμε τα υπόλοιπα ζυμαρικά που αφήσαμε στην άκρη.
- Τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας ασταμάτητα, μέχρι να ροδίσουν ωραία αλλά να μην καούν.
- Τα ρίχνουμε αμέσως στην κατσαρόλα με το βρασμένο μαγγίρι, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε σε πιάτα, μαζί με το νόστιμο ζουμί.
- Πασπαλίζουμε κάθε μερίδα με άφθονο τριμμένο ανθότυρο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 171.