ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣMακαρόνια με αρωματικό πέστο αμυγδάλωνΜακαρόνια με αρωματικό πέστο αμυγδάλων Τα χερίσια μακαρόνια λέγονται και μακαρόνια του σπάρτου, γιατί το πλάσιμό τους γίνεται με τα χέρια χρησιμοποιώντας τον σπάρτο ή αλλιώς το βούρλο, ένα λεπτό καλαμάκι γύρω από το οποίο τυλίγεται το ζυμάρι για να δημιουργηθεί η χαρακτηριστική τρύπα στη μέση του κοντού ζυμαρικού. Η Στέλλα Κόλυβα, που μας τα έφτιαξε, μαζεύει βούρλα από το Καλαμιάρι και το Φουρκερό, δύο περιοχές στις Οινούσσες όπου υπάρχουν άφθονα. Αν δεν έχουμε εύκολη πρόσβαση σε βούρλα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψιλά ξύλινα καλαμάκια για σουβλάκια.

2 ώρες προετοιμασία
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για τα χερίσια μακαρόνια από το Σεκί ξεκινάμε και σε ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, το λάδι και λίγο αλάτι.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά το νερό, ζυμώνοντας για αρκετή ώρα (περίπου 10 λεπτά), μέχρι να αποκτήσουμε μια ενιαία εύπλαστη και κάπως σκληρή ζύμη.
  3. Πλάθουμε σε μπάλα, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη τη ζύμη για περίπου 1 ώρα, να ξεκουραστεί
  4. Απλώνουμε μια λαδόκολλα σε λεία επιφάνεια και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
  5. Κόβουμε μικρά κομμάτια από τη ζύμη, περίπου στο μέγεθος μια μέτριας ελιάς, και τα αφήνουμε πάνω στη λαδόκολλα
  6. Τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι για να μην κολλάνε.
  7. Κάθε ένα κομματάκι ζύμης το διπλώνουμε γύρω από το σπάρτο ή το καλαμάκι και τρίβουμε γρήγορα τις δυο μας παλάμες γύρω από τη ζύμη, έτσι ώστε να μακρύνει και να πάρει το χαρακτηριστικό σχήμα.
  8. Αφαιρούμε το καλαμάκι και έτσι το μακαρόνι μένει με την τρύπα στη μέση.
  9. Τα απλώνουμε πάνω στην αλευρωμένη λαδόκολλα και αν θέλουμε τα βράζουμε αμέσως.
  10. Αν όχι, τα αφήνουμε να στεγνώσσουν για μία ημέρα, τα βάζουμε σε καλά κλεισμένο μπολ στο ψυγείο και τα χρησιμοποιούμε όποτε θέλουμε.

Σερβίρισμα

  1. Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ανέβουν στην επιφάνεια.
  2. Τα στραγγίζουμε και τα τακτοποιούμε σε πιατέλα.
  3. Ζεσταίνουμε σε τηγανάκι το λάδι ή το βούτυρο σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει, ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  4. Όπως είναι καυτό, περιχύνουμε τα μακαρόνια, ανακατεύουμε ελαφρώς και σερβίρουμε αν θέλουμε με λίγο επιπλέον τυρί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών