2 ώρες
προετοιμασία
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 4
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για τα χερίσια μακαρόνια από το Σεκί ξεκινάμε και σε ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, το λάδι και λίγο αλάτι.
- Προσθέτουμε σταδιακά το νερό, ζυμώνοντας για αρκετή ώρα (περίπου 10 λεπτά), μέχρι να αποκτήσουμε μια ενιαία εύπλαστη και κάπως σκληρή ζύμη.
- Πλάθουμε σε μπάλα, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη τη ζύμη για περίπου 1 ώρα, να ξεκουραστεί
- Απλώνουμε μια λαδόκολλα σε λεία επιφάνεια και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
- Κόβουμε μικρά κομμάτια από τη ζύμη, περίπου στο μέγεθος μια μέτριας ελιάς, και τα αφήνουμε πάνω στη λαδόκολλα
- Τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι για να μην κολλάνε.
- Κάθε ένα κομματάκι ζύμης το διπλώνουμε γύρω από το σπάρτο ή το καλαμάκι και τρίβουμε γρήγορα τις δυο μας παλάμες γύρω από τη ζύμη, έτσι ώστε να μακρύνει και να πάρει το χαρακτηριστικό σχήμα.
- Αφαιρούμε το καλαμάκι και έτσι το μακαρόνι μένει με την τρύπα στη μέση.
- Τα απλώνουμε πάνω στην αλευρωμένη λαδόκολλα και αν θέλουμε τα βράζουμε αμέσως.
- Αν όχι, τα αφήνουμε να στεγνώσσουν για μία ημέρα, τα βάζουμε σε καλά κλεισμένο μπολ στο ψυγείο και τα χρησιμοποιούμε όποτε θέλουμε.
Σερβίρισμα
- Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ανέβουν στην επιφάνεια.
- Τα στραγγίζουμε και τα τακτοποιούμε σε πιατέλα.
- Ζεσταίνουμε σε τηγανάκι το λάδι ή το βούτυρο σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει, ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Όπως είναι καυτό, περιχύνουμε τα μακαρόνια, ανακατεύουμε ελαφρώς και σερβίρουμε αν θέλουμε με λίγο επιπλέον τυρί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.