ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧοιρινό με κόκκινο κάρι και κόκκους πράσινου πιπεριούΧοιρινό με κόκκινο κάρι και κόκκους πράσινου πιπεριού
30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Αλατοπιπερώνουμε το χοιρινό. Βάζουμε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα με βαρύ πυθμένα σε δυνατή φωτιά να κάψει καλά. Τότε βάζουμε το κρέας (χωρίς λάδι) και το «σοτάρουμε» απ’ όλες τις πλευρές για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να «πιει» τα υγρά του και να ροδίσει λίγο. Μπορεί να κολλήσει στην αρχή, αλλά, μόλις ψηθεί λίγο εξωτερικά, θα ξεκολλήσει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μισό λάδι (1/4 φλιτζ. τσαγιού. δεν το βάζουμε από την αρχή, γιατί έτσι θα γίνει πιο ελαφρύ το φαγητό και το λάδι δεν θα παραταλαιπωρηθεί) και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
  2. «Σβήνουμε» με την μπίρα ή το κρασί, μαγειρεύουμε για 2 λεπτά και προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό. Ανακατεύουμε απαλά και, μόλις κοχλάσουν τα υγρά, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή προς μέτρια, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να γίνει το κρέας και σχεδόν να μελώσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κατά το μαγείρεμα ελάχιστο ζεστό νερό, αν και λογικά το φαγητό θα έχει αρκετά υγρά.
  3. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σύβραση: Σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι (1/4 φλιτζ. τσαγιού) σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Τα σοτάρουμε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για 5 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, προσθέτουμε το δεντρολίβανο ή το θυμάρι και τις πάπρικες, ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μελώσουν τα κρεμμύδια και τα καρότα μέσα στα ίδια τους τα υγρά. Ελέγχουμε και, αν κατά το μαγείρεμα στεγνώσουν τα υλικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά ή προσθέτουμε ελάχιστο νερό (όχι περισσότερο από 1 κουτ. σούπας κάθε φορά) και ανακατεύουμε.
  4. Μετά τα πρώτα 50 λεπτά μαγειρέματος του κρέατος, προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το κρέας τα μελωμένα κρεμμύδια και καρότα και συμμαγειρεύουμε για άλλα περίπου 10 λεπτά (σύβραση). Παίρνουμε μία κουτάλα ζουμί από τη σάλτσα της κατσαρόλας (μαζί με κρεμμύδια και καρότα) και τα «χτυπάμε» στο μούλτι. Βάζουμε τον πολτό στην κατσαρόλα και σείουμε την κατσαρόλα να πάει παντού. Με αυτόν τον τρόπο η σάλτσα του φαγητού θα χυλώσει χωρίς να χρειαστεί να προσθέσουμε αλεύρι ή κορν φλάουρ. Τραβάμε το φαγητό από τη φωτιά και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 15 λεπτά προτού το σερβίρουμε.
  5. Στο σερβίρισμα προσθέτουμε το μαϊντανό και, αν θέλουμε, μερικούς σπόρους ροδιού (αν δεν μας ενοχλούν τα μικροσκοπικά κουκούτσια που έχουν). Συνοδεύουμε με έναν πουρέ πατάτας με πράσο, λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και λίγο από το μυρωδικό που χρησιμοποιήσαμε στη συνταγή.

Στο ποτήρι μας Chardonnay, λευκό από Ξινόμαυρο.

Άρθρα και Συνταγές με Καρότα

Άρθρα και Συνταγές με Πορτοκάλι

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών