Ο επί 30 χρόνια μάγειρας και ιδιοκτήτης του, Κώστας Διαμάντης, παρέλαβε το μαγαζί από τον Νίκο, γιο του Γιάννη Οικονόμου, που το άνοιξε τη δεκαετία του ’30 και κράτησε ατόφιο τον χαρακτήρα του.
30' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 8

Για το αυγολέμονο

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε χοιρινό πρασοσέλινο αρχικά, βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό, σε μεγάλη κατσαρόλα.
  2. Όταν κοχλάσει, ζεματίζουμε το σέλερι για 5 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση το νερό.
  3. Το στραγγίζουμε.
  4. Στην ίδια κατσαρόλα, καθαρισμένη και στεγνή, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  5. Σοτάρουμε τα κομμάτια του χοιρινού σε δύο δόσεις για 5-6 λεπτά, γυρίζοντάς τα, μέχρι να ροδίσουν καλά.
  6. Βάζουμε την πρώτη δόση στην κατσαρόλα και αλατοπιπερώνουμε.
  7. Προσθέτουμε τα φρέσκα και το ξερό κρεμμύδι και τα πράσα.
  8. Σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν.
  9. Σκορπίζουμε το σέλερι πάνω στα υλικά της κατσαρόλας, χωρίς να ανακατέψουμε.
  10. Ρίχνουμε χοντρό αλάτι και 600 ml ζεστό νερό.
  11. Αφήνουμε να πάρουν όλα μία βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε με κλειστή κατσαρόλα για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι το χοιρινό να μαλακώσει καλά και να μελώσει η σάλτσα. Δεν ανακατεύουμε.
  12. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αυγολέμονο

  1. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια μέχρι να γίνουν αφράτη μαρέγκα.
  2. Προσθέτουμε τους κρόκους έναν έναν, χτυπώντας μέχρι να ενωθούν με τη μαρέγκα.
  3. Ρίχνουμε σε αργή ροή τον χυμό και χτυπάμε.
  4. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ ή τον νισεστέ και χτυπάμε καλά.
  5. Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα, τη σείουμε έντονα για να απλωθεί παντού το αυγολέμονο και να ενωθεί με τη σάλτσα από το χοιρινό πρασοσέλινο.

Λευκά comfort κρασιά, όπως Σαββατιανό, Ροδίτη, Sauvignon Blanc βαρελάτο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Πράσα

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών