ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜελιτζάνες γεμιστές με μοσχαράκι και σάλτσα ντομάταςΜελιτζάνες γεμιστές με μοσχαράκι και σάλτσα ντομάτας
15' προετοιμασία
3 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: 10 μεζεδάκια

Για το μοσχάρι

Για τον πουρέ μελιτζάνας

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το χουνκιάρ μπεγιεντί με καπνιστή μελιτζάνα, ξεκινάμε με το μοσχάρι.
  2. Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό που κοχλάζει, ζεματίζουμε το κρέας για 4-5 λεπτά, ξαφρίζοντας καλά, και το στραγγίζουμε. Πετάμε το νερό και καθαρίζουμε καλά την κατσαρόλα.
  3. Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τα ντοματάκια, 1 φλιτζ. τσαγιού νερό, την κανέλα, το μπαχάρι, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι.
  4. Αφήνουμε να πάρουν όλα μία βράση σε δυνατή φωτιά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγομαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, με κλειστή κατσαρόλα, για περίπου 2 ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει πολύ καλά και η σάλτσα να μελώσει.

Πουρές μελιτζάνας

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  2. Τρυπάμε τις μελιτζάνες με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία και τις ακουμπάμε στη σχάρα του φούρνου. Την τοποθετούμε σε ένα από τα ψηλά ράφια του φούρνου και τις ψήνουμε για 35-45 λεπτά, γυρίζοντάς τες τακτικά, μέχρι η φλούδα τους να καεί και να θρυμματίζεται. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε.
  3. Κρατώντας τες από το κοτσάνι, τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τη σάρκα. Αν υπάρχουν πολλά σπόρια, τα πετάμε. Τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνουμε να στραγγίξουν τα υγρά τους για 20-30 λεπτά.
  4. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε σχετικά δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να αχνίζει. Ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
  5. Ρίχνουμε πασπαλιστά το αλεύρι, ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ξανθύνει ελαφρά και να σκορπίσει ευχάριστο άρωμα, και προσθέτουμε το γάλα. Ανακατεύουμε έντονα και διαρκώς με το σύρμα, μέχρι το μείγμα να δέσει.
  6. Προσθέτουμε τη σάρκα μελιτζάνας, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα με συνεχές ανακάτεμα, μέχρι η μελιτζάνα να λιώσει και να δέσει ωραία ο πουρές.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στον πουρέ.
  8. Μοιράζουμε σε μπολάκια τον πουρέ μελιτζάνας και από πάνω βάζουμε 1 γεμάτη κουτ. σούπας κρέας με τη σάλτσα του.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 201.

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών