30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: για 1 μεγάλο καρβέλι ή για ταψί 40 εκ.

Διαδικασία

  1. Θρυμματίζουμε τη μαγιά σε μπολ, ρίχνουμε το μισό νερό και 2 κουταλιές από το αλεύρι και ανακατεύουμε με κουτάλι. Αφήνουμε κατά μέρος για 15 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρίσει.
  2. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα 2/3 από το υπόλοιπο αλεύρι, κοσκινισμένο,και ρίχνουμε το αλάτι, το μείγμα της μαγιάς, το υπόλοιπο νερό και το κρασί. Ζυμώνουμε με το ΓΑΝΤΖΟ για ζύμες, για 5 -6 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε ζύμη λεία και ελαστική. Σκεπάζουμε τον κάδο του μίξερ με μια καθαρή πετσέτα και τον αφήνουμε για 1 ώρα σε ένα ζεστό μέρος της κουζίνας μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί. Τότε, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το λάδι, το κονιάκ, το χυμό, το ξύσμα, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, τα μπαχαρικά και την καρυδόψιχα. Προσαρμόζουμε και πάλι τον ΓΑΝΤΖΟ για ζύμες και ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά και να φτιάξουμε ξανά μια ζύμη μαλακή και ελαστική.
  3. Ξανασκεπάζουμε τον κάδο και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλα 30 λεπτά. Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί 40 εκ. Κόβουμε με το χέρι από τη ζύμη 4 μικρά κομμάτια, βάρους 50-60 γρ. το καθένα. Αδειάζουμε την υπόλοιπη ζύμη στο ταψί, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε σχετικά ζεστό μέρος για άλλα 30 λεπτά. Πλάθουμε από ένα μπαστουνάκι ζύμης σε σαλίγκαρο και τους τοποθετούμε πάνω στη ζύμη, κυκλικά. Στο κέντρο κάθε σαλίγκαρου βάζουμε από 1 ολόκληρο καρύδι. Σκεπάζουμε το ταψί και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο για μία ακόμη φορά.
  4. Έπειτα το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι το χριστόψωμο να ροδίσει ωραία και να φουσκώσει.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών