ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠουτίγκα με σιμιγδάλι, βανίλια και φρέσκια μαρμελάδα φράουλαςΠουτίγκα με σιμιγδάλι, βανίλια και φρέσκια μαρμελάδα φράουλας
30' προετοιμασία
2 ώρες και 30' ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Διαδικασία

  1. Για την χριστουγεννιάτικη πουτίγκα, στον κάδο του μίξερ χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή ένταση για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 3 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουμε ένα αφράτο μείγμα – σε αυτή τη φάση θα έχει ασπρίσει αρκετά.
  2. Προσθέτουμε 1 αυγό και κουταλιές από το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα. Επαναλαμβάνουμε ρίχνοντας αυγά και αλεύρι εναλλάξ μέχρι να τελειώσουν.
  3. Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε τις σταφίδες, τα αμύγδαλα, τις φλούδες πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά και το μπράντι και ανακατευόυμε καλά με μια σπάτουλα, να ενσωματωθούν τα φρούτα στη ζύμη.
  4. Για τη χριστουγεννιάτικη πουτίγκα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Αλευρώνουμε μια ψηλή φόρμα (για πουτίγκα ή σαρλότ) ή ένα μεταλλικό μπολ που να μπορεί να μπει στον φούρνο. Γεμίζουμε με το μείγμα.
  5. Τοποθετούμε τη φόρμα σε βαθύ ταψί, στο οποίο ρίχνουμε καυτό νερό τόσο ώστε η στάθμη του να φτάσει μέχρι τη μέση της φόρμας. Ψήνουμε τη πουτίγκα για 2 1⁄2 ώρες
  6. Για να ξεφορμάρουμε τη πουτίγκα, περιμένουμε να κρυώσει πολύ καλά, για τουλάχιστον δύο ώρες, και ύστερα αναποδογυρίζουμε τη πουτίγκα στην πιατέλα όπου θα το σερβίρουμε.

Μυστικά

Κανονικά την πουτίγκα αυτή πρέπει να ξεκινήσετε να τη φτιάχνετε μέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Υπάρχουν συνταγές για αγγλική πουτίγκα που απαιτούν την προσθήκη των υλικών μέρα με τη μέρα. Οι πιο σκληροπυρηνικοί λένε πως η παρασκευή της διαρκεί σχεδόν έναν χρόνο. Αυτήν εδώ τη φτιάξαμε σε 2 ώρες και την κόψαμε μετά από 1 μέρα, και προτείνουμε το ίδιο να κάνετε, για να μην έχετε να ασχοληθείτε με πολλές παρασκευές την ίδια μέρα. Τρώγεται ευχαρίστως μία, δύο ή και τρεις μέρες αργότερα.

Για την αυθεντική χριστουγεννιάτικη πουτίγκα, ένα Pedro Ximenez sherry ή ένα Tawny Port.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 164.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Σταφίδες

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών