ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧταπόδι γιουβέτσιΧταπόδι γιουβέτσι, σε συνταγής της Εύης Βουτσινά «Όποτε μαγειρεύω αυτό το φαγητό, θυμάμαι τις διηγήσεις της γιαγιάς μου για τα καλοκαίρια στην Αλικαρνασσό. Κολυμπούσαν στη θάλασσα και τα χταπόδια κολλούσαν στα πόδια τους, γιατί προσελκύονται από ό,τι έχει λευκό χρώμα. Έτσι, με ένα λευκό μαντίλι για δόλωμα τα έπιαναν όταν βρίσκονταν κοντά στις ακτές».

30' προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το χταπόδι στιφάδο ξεκινάμε βάζοντας το χταπόδι σε μια κατσαρόλα, το 1 φύλλο δάφνης και το ολόκληρο κρεμμύδι.
  2. Προσθέτουμε νερό ίσα ίσα να σκεπάσει το χταπόδι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και κρατάμε και τα υγρά που έχει βγάλει κατά το βράσιμο.
  3. Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια για στιφάδο και βράζουμε για 5 λεπτά.
  4. Τα σουρώνουμε και τα καθαρίζουμε. Έτσι ξεφλουδίζονται πιο εύκολα και το καθάρισμά τους δεν προκαλεί δάκρυα.
  5. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το τριμμένο κρεμμύδι για 2-3 λεπτά.
  6. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό, την κανέλα, τα γαρίφαλα, τα μπαχάρι και το φύλλο δάφνης. Ρίχνουμε και το κρασί, το ξίδι και αλατοπίπερο.
  7. Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια.
  8. Προσθέτουμε ολόκληρο το χταπόδι (αν είναι για τραπέζι και θέλουμε να το σερβίρουμε σε πιατέλα, αλλιώς, αν είναι για το σπίτι, μπορούμε για ευκολία να το κόψουμε), λίγο από το ζουμί του χταποδιού (1 φλιτζάνι περίπου) και βράζουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  9. Σερβίρουμε το χταπόδι στιφάδο με τηγανητές πατάτες ή με πιλάφι.

Ιδανικά ένα Αγιωργίτικο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 163.

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Χταπόδι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών