20'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50'
Υλικά
Κομμάτια: 24Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε croquetas de jamοn, λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, σε φαρδιά κατσαρόλα, και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά, πάντα σε χαμηλή φωτιά.
- Ρίχνουμε πασπαλιστά τα 125 γρ. αλεύρι, δυναμώνουμε λιγάκι τη φωτιά και ψήνουμε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας, μέχρι να στεγνώσουν τα υλικά και να ροδίσει κάπως το αλεύρι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να γίνει μια ομοιογενής κρέμα.
- Ρίχνουμε και τον ζωμό, επαναφέρουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι η σάλτσα να κοχλάσει και να δέσει.
- Ρίχνουμε το χαμόν και πιπέρι, αδειάζουμε το όλον σε μεγάλο μπολ και αφήνουμε να κρυώσει και να σφίξει.
- Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και με δύο κουτάλια τούς δίνουμε σχήμα κάπως μακρουλό και στρουμπουλό, σαν σουτζουκάκια.
- Σε τρία μπολ βάζουμε το επιπλέον αλεύρι, τα αυγά και τα ψίχουλα αντίστοιχα.
- Αλευρώνουμε τις κροκέτες, έπειτα τις περνάμε από το αυγό και τέλος από τα ψίχουλα.
- Τις αραδιάζουμε σε μεγάλο ταψί με λαδόκολλα και βάζουμε στο ψυγείο για 30-40 λεπτά, μέχρι να σφίξουν.
- Ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι σε βαθύ σκεύος, στους 170°C (αν ρίξουμε ένα κομμάτι ψίχας ψωμιού, θα πρέπει να ροδίσει σε 20 δευτερόλεπτα).
- Τηγανίζουμε τις κροκέτες για 3 λεπτά, σε δόσεις λίγων κομματιών, για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού, μέχρι να ροδίσουν.
- Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας, τις αλατίζουμε όσο είναι ζεστές και σερβίρουμε τις κροκέτες αμέσως.
Φινετσάτα λευκά, Μαλαγουζιές, Sauvignon blanc, ξηρά χαρμάνια με Μοσχάτο, αλλά και ροζέ.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 156.