20' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά

Κομμάτια: 24

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε croquetas de jamοn, λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, σε φαρδιά κατσαρόλα, και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά, πάντα σε χαμηλή φωτιά.
  3. Ρίχνουμε πασπαλιστά τα 125 γρ. αλεύρι, δυναμώνουμε λιγάκι τη φωτιά και ψήνουμε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας, μέχρι να στεγνώσουν τα υλικά και να ροδίσει κάπως το αλεύρι.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να γίνει μια ομοιογενής κρέμα.
  5. Ρίχνουμε και τον ζωμό, επαναφέρουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι η σάλτσα να κοχλάσει και να δέσει.
  6. Ρίχνουμε το χαμόν και πιπέρι, αδειάζουμε το όλον σε μεγάλο μπολ και αφήνουμε να κρυώσει και να σφίξει.
  7. Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και με δύο κουτάλια τούς δίνουμε σχήμα κάπως μακρουλό και στρουμπουλό, σαν σουτζουκάκια.
  8. Σε τρία μπολ βάζουμε το επιπλέον αλεύρι, τα αυγά και τα ψίχουλα αντίστοιχα.
  9. Αλευρώνουμε τις κροκέτες, έπειτα τις περνάμε από το αυγό και τέλος από τα ψίχουλα.
  10. Τις αραδιάζουμε σε μεγάλο ταψί με λαδόκολλα και βάζουμε στο ψυγείο για 30-40 λεπτά, μέχρι να σφίξουν.
  11. Ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι σε βαθύ σκεύος, στους 170°C (αν ρίξουμε ένα κομμάτι ψίχας ψωμιού, θα πρέπει να ροδίσει σε 20 δευτερόλεπτα).
  12. Τηγανίζουμε τις κροκέτες για 3 λεπτά, σε δόσεις λίγων κομματιών, για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού, μέχρι να ροδίσουν.
  13. Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας, τις αλατίζουμε όσο είναι ζεστές και σερβίρουμε τις κροκέτες αμέσως.

Φινετσάτα λευκά, Μαλαγουζιές, Sauvignon blanc, ξηρά χαρμάνια με Μοσχάτο, αλλά και ροζέ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 156.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Μανιτάρια

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών