30'
προετοιμασία
2 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30'
Υλικά
Κομμάτια: 60Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε δαμάσκηνα γεμιστά με γκανάς, αρχικά λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ως εξής: Την ψιλοκόβουμε μέσα σε ένα ανοξείδωτο μπολ και παράλληλα βάζουμε λίγο νερό σε μια κατσαρόλα, την οποία τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
- Όταν αρχίσει το νερό να κοχλάζει, στερεώνουμε το μπολ στο στόμιο της κατσαρόλας (μπεν μαρί). Το νερό δεν πρέπει να ακουμπάει στο μπολ.
- Ανακατεύουμε πού και πού με μια κουτάλα ή σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (μαρίζ) μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να γίνει μια λεία και γυαλιστερή σος.
- Εναλλακτικά, τη λιώνουμε στα μικροκύματα: Βάζουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα στο φούρνο μικροκυμάτων στα 600 W για περίπου 1 λεπτό.
- Διακόπτουμε στα μισά του χρόνου για να ανακατέψουμε τη σοκολάτα προκειμένου να μην καεί.
- Βράζουμε τα 250 γρ. νερό και το ρίχνουμε στη λιωμένη σοκολάτα.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά με μια κουτάλα ή μαρίζ ή, ακόμη καλύτερα, με ένα μπλέντερ χειρός (ραβδομπλέντερ) μέχρι να προκύψει ένα λείο και ελαστικό μείγμα.
- Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε και πάλι.
- Το αδειάζουμε σε ένα ταψί και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει (περίπου 2 ώρες).
- Το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει και να μπορούμε να το βάλουμε σε ένα κορνέ.
- Μόλις κρυώσει η γκανάς, τη μεταφέρουμε σε ένα κορνέ με μικρή μύτη και γεμίζουμε τα δαμάσκηνα.
- Βάζουμε το κακάο σε ένα μπολ και κυλάμε εκεί τα δαμάσκηνα ένα-ένα, να καλυφθούν εξ ολοκλήρου.
Μυστικά
Αν θέλουμε, μαζί με την γκανάς βάζουμε ως γέμιση στα δαμάσκηνα και 1/4 ενός καρυδιού.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Ιστορίες, τεύχος 48.