Δείτε πως φτιάχνουμε δίχρωμη πάστα φλώρα, βήμα-βήμα:

(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)

Ρίχνουμε το βούτυρο στον κάδο του μίξερ.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη.

Χτυπάμε καλά, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.

Στο μεταξύ, κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το κονιάκ.

Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε, στο μείγμα, κουταλιά-κουταλιά, το κοσκινισμένο αλεύρι, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.

Προσθέτουμε το ξύσμα.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη.

Στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου και επάνω ακουμπάμε ένα τσέρκι διαμέτρου 28 εκ.

Απλώνουμε ομοιόμορφα μέσα στο τσέρκι τα 2/3 της ζύμης.

Από πάνω απλώνουμε με ένα κουτάλι τις δύο μαρμελάδες, σχηματίζοντας δύο διαφορετικού χρώματος ημικύκλια.

Αλευρώνουμε καλά μία επιφάνεια εργασίας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.

Κάνουμε μπάλα την υπόλοιπη ζύμη (το 1/3 της συνολικής ποσότητας).

Ακουμπάμε την μπάλα ζύμης πάνω στην αλευρωμένη επιφάνεια.

Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε φύλλο.

Κόβουμε το φύλλο με ένα κουπάτ σε σχήμα αστεριού.

Όση ζύμη περισσεύει, την ξαναμαζεύουμε σε μπάλα, την ξανανοίγουμε σε φύλλο και την ξανακόβουμε με κουπάτ.

Κολλάμε τα ζυμαρένια αστέρια πάνω στην επιφάνεια του γλυκού.

Ψήνουμε την πάστα φλώρα στον φούρνο για 30 λεπτά.

Μετά την αφήνουμε να κρυώσει καλά, για τουλάχιστον 30 λεπτά, προτού την ξεφορμάρουμε τραβώντας προσεκτικά το τσέρκι προς τα πάνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠάστα φλώρα με μαρμελάδα βερίκοκοΠάστα φλώρα με μαρμελάδα βερίκοκο
45' προετοιμασία
30' ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 45'

Υλικά

Μερίδες: 8-12

Διαδικασία

  1. Για τη δίχρωμη πάστα φλώρα ξεκινάμε και ρίχνουμε το βούτυρο στον κάδο του μίξερ.
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη.
  3. Χτυπάμε καλά, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
  4. Στο μεταξύ, κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
  5. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά.
  6. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κονιάκ.
  7. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε στο μείγμα, κουταλιά-κουταλιά, το κοσκινισμένο αλεύρι, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
  8. Προσθέτουμε το ξύσμα.
  9. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη.
  10. Στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου και επάνω ακουμπάμε ένα τσέρκι διαμέτρου 28 εκ.
  11. Απλώνουμε ομοιόμορφα μέσα στο τσέρκι τα 2/3 της ζύμης.
  12. Από πάνω απλώνουμε με ένα κουτάλι τις δύο μαρμελάδες, σχηματίζοντας δύο διαφορετικού χρώματος ημικύκλια.
  13. Αλευρώνουμε καλά μία επιφάνεια εργασίας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°
  14. Κάνουμε μπάλα την υπόλοιπη ζύμη (το 1/3 της συνολικής ποσότητας).
  15. Ακουμπάμε την μπάλα ζύμης πάνω στην αλευρωμένη επιφάνεια.
  16. Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε φύλλο.
  17. Κόβουμε το φύλλο με ένα κουπάτ σε σχήμα αστεριού.
  18. Οση ζύμη περισσεύει, την ξαναμαζεύουμε σε μπάλα, την ξανανοίγουμε σε φύλλο και την ξανακόβουμε με κουπάτ.
  19. Κολλάμε τα ζυμαρένια αστέρια πάνω στην επιφάνεια του γλυκού.
  20. Ψήνουμε την πάστα φλόρα στον φούρνο για 30 λεπτά.
  21. Μετά την αφήνουμε να κρυώσει καλά, για τουλάχιστον 30 λεπτά, προτού την ξεφορμάρουμε τραβώντας προσεκτικά το τσέρκι προς τα πάνω.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 5.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Βούτυρο

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών