Υλικά
Κομμάτια: 10
Βάση
Κρέμα
Διαδικασία
Βάση
- Για το εκμέκ, ξεκινάμε με τη βάση του γλυκού.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στη λειτουργία του αέρα.
- Κόβουμε το τσουρέκι σε μέτριες φέτες και με αυτές καλύπτουμε τον πυθμένα ενός ταψιού με διαστάσεις 20 x 30 εκ., φτιάχνοντας μια ισόπαχη βάση.
- Φροντίζουμε να μην αφήσουμε κενά ανάμεσα στις φέτες, γι’ αυτό αν χρειάζεται κόβουμε μερικές σε μικρότερα κομμάτια, για να τα καλύψουμε.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε τη βάση από φέτες για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τη βάση να κρυώσει εντελώς.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να πάρουν βράση, ανακατεύοντας τακτικά, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς και περιχύνουμε ομοιόμορφα τη βάση τσουρεκιού μέσα στο ταψί.
Κρέμα
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε 500 ml από το γάλα, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κορν φλάουρ και τους κρόκους και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, εκτός φωτιάς, μέχρι να διαλυθούν τα κομπαλάκια.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το μείγμα να ζεσταθεί καλά, αλλά να μην κάψει, για να μη σφίξουν οι κρόκοι.
- Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε θερμόμετρο και να αποσύρουμε την κατσαρόλα όταν η θερμοκρασία του μείγματος φτάσει τους 80°C.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις βανιλίνες και το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε και το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε πάλι, μέχρι να φτιάξουμε μια σχετικά πυκνή, λεία κρέμα.
- Αδειάζουμε την κρέμα στην ψημένη βάση τσουρεκιού μέσα στο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνεια.
- Σκεπάζουμε το ταψί με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, μέχρι η κρέμα να κρυώσει και να σφίξει.
- Βγάζουμε από το ψυγείο και απλώνουμε τη σαντιγί με μια σπάτουλα πάνω στην παγωμένη κρέμα, ή τη βάζουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και διακοσμούμε με ροζέτες.
- Σκορπίζουμε τα φυστίκια Αιγίνης ή τα αμύγδαλα και σερβίρουμε το εκμέκ κομμένο σε κομμάτια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 56.