
1 ώρα και 30'
προετοιμασία
20' ψήσιμο
4 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 50'
Υλικά
Μερίδες: 12Για τη βάση
Για την κρέμα
Για το σιρόπι
Για τη σαντιγί
Διαδικασία
Κρέμα
- Βάζουμε το γάλα και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά.
- Προσθέτουμε τις βανιλίνες ή τα σποράκια από το εσωτερικό της φυσικής βανίλιας (για να τα πάρουμε, σχίζουμε τη βανίλια με ένα μαχαίρι).
- Ζεσταίνουμε το μείγμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει χλιαρό το γάλα.
- Ενδιαμέσως ανακατεύουμε δυο-τρεις φορές με μια κουτάλα, ώστε η ζάχαρη να μην καθίσει στον πάτο της κατσαρόλας.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κορν φλάουρ μέσα σε μια άλλη κατσαρόλα.
- Βάζουμε σε ένα μπολ τους κρόκους.
- Προσθέτουμε λίγες κουταλιές από το χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη.
- Αδειάζουμε αυτό το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα με το αλεύρι και παράλληλα ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη, για να μη δημιουργηθούν σβόλοι. Η διαδικασία αυτή γίνεται εκτός φωτιάς.
- Προσθέτουμε λίγες ακόμη κουταλιές από το χλιαρό γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και το μείγμα να έχει παχύρρευστη υφή σαν του μελιού.
- Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα στη φωτιά και, μόλις πάρει βράση, το ρίχνουμε όλο στην κατσαρόλα με το μείγμα των κρόκων.
- Ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη και βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι η κρέμα να πήξει και να αρχίσει να κοχλάζει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Βάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη, για να μην κάνει κρούστα, και την αφήνουμε κατά μέρος.
Σιρόπι
- Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά (ο χρόνος μετράει από το σημείο βρασμού).
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφαιρούμε την κανέλα και τη φλούδα και αφήνουμε το σιρόπι κατά μέρος να γίνει χλιαρό.
Βάση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C, στον αέρα.
- Κόβουμε το τσουρέκι ή τη βασιλόπιτα σε φέτες.
- Αφαιρούμε την κόρα και τις απλώνουμε σε ένα παραλληλόγραμμο πυρίμαχο σκεύος (πυρέξ) διαστάσεων περίπου 25 x 30 εκ.
- Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και βάζουμε στο φούρνο για περίπου 10 λεπτά, μέχρι οι φέτες να ροδίσουν.
- Την ίδια ώρα, ψήνουμε σε ένα άλλο ταψί τα αμύγδαλα μέχρι να ροδίσουν (6 - 7 λεπτά).
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν και στη συνέχεια τα χοντροκόβουμε στο μούλτι.
- Μόλις βγάλουμε τις φέτες από το φούρνο, περιμένουμε για 5 λεπτά να κρυώσουν ελαφρώς και τις περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι.
- Τις αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς (περίπου 1 ώρα).
Σαντιγί
- Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη έως ότου γίνουν σφιχτή σαντιγί.
Συναρμολόγηση
- Όταν κρυώσει η βάση, απλώνουμε από πάνω ομοιόμορφα την κρέμα, η οποία θα είναι ακόμη χλιαρή.
- Μεταφέρουμε τη σαντιγί σε σακούλα κορνέ και γαρνίρουμε το γλυκό σχηματίζοντας στην επιφάνειά του ροζέτες.
- Τέλος, πασπαλίζουμε με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
- Αφήνουμε το εκμέκ στο ψυγείο για 2 - 3 ώρες προτού σερβίρουμε.
- Διατηρούμε το εκμέκ στο ψυγείο για 4 - 5 ημέρες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Αλχημείες, τεύχος 27.