30'
προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'
Υλικά
Μερίδες: 4Για το μείγμα ντομάτας (γαρνίρισμα)
Για το ριζότο
Διαδικασία
Μείγμα ντομάτας
- Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ή σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει καλά και σοτάρουμε τα κομμένα ντοματίνια για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να ζεσταθούν και να ζαρώσουν κάπως.
- Ρίχνουμε τις ελιές, ανακατεύουμε, σβήνουμε με το ξίδι, προσθέτουμε το φρέσκο μυρωδικό της αρεσκείας μας και τη ρίγανη και μαγειρεύουμε για 1 - 2 λεπτά, ανακατεύοντας.
- Τέλος, ρίχνουμε τα κυβάκια φέτας, ανακατεύουμε μία φορά (προσέχοντας μη διαλυθούν τα κυβάκια του τυριού) και αποσύρουμε.
- Αφήνουμε το μείγμα κατά μέρος, κοντά όμως στην εστία όπου θα ετοιμάσουμε το ριζότο ή μέσα στο φούρνο, ώστε να μην κρυώσει πολύ.
- Στο ποτήρι μας ένα λευκό κρασί με αρώματα και σπιρτάδα, μια Μαντινεία.
Ριζότο
- Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
- Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του.
- Σβήνουμε με το κρασί, μαγειρεύουμε για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνουμε μία δόση καυτού ζωμού ή νερού ώστε σχεδόν να καλυφθεί το ρύζι, και μαγειρεύουμε, πάντα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας αρκετά συχνά, μέχρι το υγρό να απορροφηθεί από το ρύζι.
- Προσθέτουμε την επόμενη δόση ζωμού με τον ίδιο τρόπο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
- Η όλη διαδικασία διαρκεί 20 - 25 λεπτά, μέχρι οι κόκκοι του ρυζιού να φουσκώσουν και να μαλακώσουν, παραμένοντας ωστόσο κάπως ζωντανοί «στο δόντι».
- Μόλις είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την παρμεζάνα και το υπόλοιπο λάδι και ανακατεύουμε.
- Διορθώνουμε το αλάτι και αφήνουμε το ριζότο να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά.
- Μοιράζουμε στα πιάτα το ριζότο, γαρνίρουμε με λίγο από το «μείγμα» ντομάτας, πασπαλίζουμε με πιπέρι και σερβίρουμε.