Τη συνταγή αυτή μας έστειλε η κ. Ελένη Μαρτίδου και είναι μία από τις πολλές ελληνικές και κυπριακές συνταγές που ανεβάζει στη σελίδα της στο facebook, Helena’s Greek cooking.
30'
προετοιμασία
30' ψήσιμο
1 ημέρα και 1 ώρα και 45'
αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 2 ώρες και 45'
Υλικά
Κομμάτια: 12Για την επικάλυψη
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ελληνοκυπριακή φοκάτσια, σε βαθύ μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το νερό και τη μαγιά. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
- Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Η ζύμη θα είναι ρευστή και θα κολλάει.
- Βγάζουμε τη ζύμη πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και τη διπλώνουμε αρκετές φορές με το εργαλείο με το οποίο κόβουμε ζύμες (οι αρτοποιοί το λένε χούφτα). Αυτό βοηθάει, γιατί η ζύμη θα είναι αρκετά μαλακή και κολλώδης. Αλλά, αν δεν το έχουμε, μπορούμε να αλευρώσουμε και να ζυμώσουμε με τα χέρια μας.
- Κάνουμε μπάλα τη ζύμη και τη μεταφέρουμε ξανά σε μπολ αλειμμένο με λίγο λάδι.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστεί.
- Επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές αυτή τη διαδικασία.
- Τέλος, βάζουμε τη ζύμη πίσω στο μπολ και σκεπάζουμε. Αφήνουμε στο ψυγείο 24 ώρες.
- Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο ταψί και αδειάζουμε μέσα τη ζύμη.
- Την απλώνουμε με τα χέρια μας έτσι ώστε να καλύψει όλο το ταψί και να έχει λεπτό πάχος.
- Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για 1 ώρα.
- Κατόπιν απλώνουμε τη ζύμη καλά στις γωνίες και με τα δάχτυλά μας πιέζουμε όλη την επιφάνεια κάνοντας λακκούβες.
- Σκορπάμε ομοιόμορφα όλα τα υλικά της επικάλυψης και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30 λεπτά, στον αέρα.
Μυστικά
Αν θέλετε να την κάνετε νηστίσιμη, παραλείψτε τα τυριά και προσθέστε 1 πατάτα ψιλοκομμένη, πιπεριά Φλωρίνης, μανιτάρια ή καθαρισμένη αγκινάρα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 45.