Τη συνταγή αυτή μας έστειλε η κ. Ελένη Μαρτίδου και είναι μία από τις πολλές ελληνικές και κυπριακές συνταγές που ανεβάζει στη σελίδα της στο facebook, Helena’s Greek cooking.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦοκάτσια με ντοματίνια και φέταΦοκάτσια με ντοματίνια και φέτα
30' προετοιμασία
30' ψήσιμο
1 ημέρα και 1 ώρα και 45' αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 2 ώρες και 45'

Υλικά

Κομμάτια: 12

Για την επικάλυψη

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ελληνοκυπριακή φοκάτσια, σε βαθύ μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το νερό και τη μαγιά. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
  2. Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Η ζύμη θα είναι ρευστή και θα κολλάει.
  3. Βγάζουμε τη ζύμη πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και τη διπλώνουμε αρκετές φορές με το εργαλείο με το οποίο κόβουμε ζύμες (οι αρτοποιοί το λένε χούφτα). Αυτό βοηθάει, γιατί η ζύμη θα είναι αρκετά μαλακή και κολλώδης. Αλλά, αν δεν το έχουμε, μπορούμε να αλευρώσουμε και να ζυμώσουμε με τα χέρια μας.
  4. Κάνουμε μπάλα τη ζύμη και τη μεταφέρουμε ξανά σε μπολ αλειμμένο με λίγο λάδι.
  5. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστεί.
  6. Επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές αυτή τη διαδικασία.
  7. Τέλος, βάζουμε τη ζύμη πίσω στο μπολ και σκεπάζουμε. Αφήνουμε στο ψυγείο 24 ώρες.
  8. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο ταψί και αδειάζουμε μέσα τη ζύμη.
  9. Την απλώνουμε με τα χέρια μας έτσι ώστε να καλύψει όλο το ταψί και να έχει λεπτό πάχος.
  10. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για 1 ώρα.
  11. Κατόπιν απλώνουμε τη ζύμη καλά στις γωνίες και με τα δάχτυλά μας πιέζουμε όλη την επιφάνεια κάνοντας λακκούβες.
  12. Σκορπάμε ομοιόμορφα όλα τα υλικά της επικάλυψης και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.
  13. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30 λεπτά, στον αέρα.

Μυστικά

Αν θέλετε να την κάνετε νηστίσιμη, παραλείψτε τα τυριά και προσθέστε 1 πατάτα ψιλοκομμένη, πιπεριά Φλωρίνης, μανιτάρια ή καθαρισμένη αγκινάρα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 45.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών