
20'
προετοιμασία
50' μαγείρεμα
20'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Μερίδες: 4-6Διαδικασία
- Για το αλλιώτικο παστίτσιο, ζεσταίνουμε, σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια.
- Μόλις μαλακώσουν και γίνουν διάφανα, προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμη 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ώστε να «σπάσει» σε μικρά κομμάτια και να γίνει σπυρωτός.
- Τον σοτάρουμε καλά μέχρι να αλλάξει χρώμα και να πιει τα υγρά του.
- Τότε, ρίχνουμε τα ντοματάκια με το χυμό τους, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ζάχαρη, την πάπρικα, τη ρίγανη, το ξυλάκι κανέλας, 1 φλιτζ. τσαγιού νερό και αφήνουμε τον κιμά να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να μείνει με το λαδάκι του.
- Όταν είναι έτοιμος, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας και προσθέτουμε το μαϊντανό.
- Εν τω μεταξύ, σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε το κριθαράκι, το βράζουμε μέχρι να γίνει αλ ντέντε (να «κρατάει» δηλαδή στο δόντι), και μετά το στραγγίζουμε.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Λαδώνουμε ένα πυρέξ, απλώνουμε μέσα το κριθαράκι και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα τυριού.
- Ανακατεύουμε, πασπαλίζουμε με πιπέρι και από πάνω απλώνουμε τον κιμά.
- Με μια σπάτουλα τον ισιώνουμε για να έχει το ίδιο πάχος παντού.
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το υπόλοιπο τυρί, ανακατεύουμε και περιχύνουμε το φαγητό.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
- Αφήνουμε, το αλλιώτικο παστίτσιο, μέσα στο φούρνο να σταθεί για περίπου 20 λεπτά και σερβίρουμε σε κομμάτια.
Μυστικά
Συνοδεύουμε με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα.
Ένα ωραίο κόκκινο κρασί, ένα Syrah ή ένα ωραίο ροζέ από Grenache rouge.