Τα ψωμάκια αυτά με την ημίγλυκη γεύση και την αφράτη υφή τα φτιάχνουν στη Μαγιόρκα, τη μεγαλύτερη από τις Βαλεαρίδες Νήσους, στα ανοιχτά της νοτιοανατολικής Ισπανίας. Η συνταγή διαδόθηκε από τους Ισπανούς στη Λατινική Αμερική και στις Φιλιππίνες, όπου με εξαίρεση κάποιες ελάχιστες παραλλαγές με βάση τα τοπικά προϊόντα είναι σχεδόν ίδια με τα ισπανικά.

Καθώς δεν είναι πολύ γλυκά, τρώγονται κάθε στιγμή της ημέρας, είναι ωστόσο ιδανικά για το πρόγευμα αλλά και για σνακ στο σχολείο ή στο γραφείο.

Εδώ η Maria μας δίνει την απλή εκδοχή, αλλά μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα υλικά στη γέμιση, όπως ξερά φρούτα ή/και ξηρούς καρπούς, σταγόνες κουβερτούρας, μαρμελάδα, άλειμμα τύπου μερέντας κ.ά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΨωμάκια-βεντάλιες με ξινόκρεμαΨωμάκια-βεντάλιες με ξινόκρεμα
1 ώρα προετοιμασία
10' ψήσιμο
2 ώρες και 55' αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 5'

Υλικά

Τεμάχια: 8

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα αέρινα ημίγλυκα ψωμάκια, ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μπολ, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε εκεί το αυγό, το νερό, την κρυσταλλική ζάχαρη, ελάχιστο αλάτι και τη μαγιά.
  2. Ανακατεύουμε αυτά τα υλικά με το χέρι ή με τον γάντζο του μίξερ, μέχρι να αναμειχθούν καλά. Δεν ζυμώνουμε ακόμη, απλώς ενώνουμε τα υλικά. Το μείγμα θα είναι αρκετά κολλώδες.
  3. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 10 λεπτά – έτσι θα μπορούμε στη συνέχεια να το ζυμώσουμε πιο εύκολα, χωρίς να προσθέσουμε αλεύρι.
  4. Αν μετά το 10λεπτο παραμένει έντονα κολλώδες, το αφήνουμε να ξεκουραστεί για άλλα 10-15 λεπτά.
  5. Τώρα αρχίζουμε να το ζυμώνουμε έντονα και επίμονα, με τα χέρια ή με τον γάντζο του μίξερ, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη εντελώς λεία και ελαστική που να τυλίγεται ολόκληρη γύρω από τον γάντζο.
  6. Την πλάθουμε σε μπάλα και την κόβουμε σε 8 ίσα κομμάτια.
  7. Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μπαλίτσα, τις αραδιάζουμε σε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα και τις σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη.
  8. Αφήνουμε κατά μέρος για 30 λεπτά, μέχρι οι μπαλίτσες να φουσκώσουν λίγο.

Πλάσιμο

  1. Καθαρίζουμε και στεγνώνουμε καλά την επιφάνεια εργασίας μας (πάγκος ή τραπέζι).
  2. Με πινέλο ή με τις παλάμες μας αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο.
  3. Βάζουμε τη μία μπαλίτσα ζύμης στη λαδωμένη επιφάνεια και την πιέζουμε με τις παλάμες μας να πλατύνει αρκετά.
  4. Την αλείφουμε σε όλη την επιφάνεια με λίγο από το μαλακωμένο βούτυρο – έτσι θα πλατύνει πιο εύκολα και θα πάρει έξτρα νοστιμιά.
  5. Συνεχίζουμε να ανοίγουμε τη ζύμη, είτε τραβώντας προσεκτικά με τα δάχτυλά μας και πιέζοντας με τις παλάμες μας είτε ανοίγοντας με τον πλάστη και προσπαθώντας να δώσουμε όσο γίνεται τετράγωνο σχήμα στο ζυμάρι. Αν το τρυπήσουμε σε κάνα δυο σημεία, δεν πειράζει.
  6. Το φύλλο είναι έτοιμο όταν θα έχει πάρει σχετικά τετράγωνο σχήμα, με μήκος πλευράς 30 εκ. και πάχος όχι μεγαλύτερο από 2-3 χιλιοστά.
  7. Σε αυτό το στάδιο, αν θέλουμε, μπορούμε να βάλουμε γέμιση: να αλείψουμε το φύλλο με μαρμελάδα ή μείγμα από καρύδια με κανέλα ή ξερά φρούτα κ.λπ.
  8. Το τυλίγουμε σε λεπτό ρολό με προσοχή και το ακουμπάμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  9. Με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε και τα υπόλοιπα 7 κομμάτια ζύμης και τα μοιράζουμε σε 2 ταψιά.
  10. Για να τους δώσουμε το κλασικό σχήμα των ensaimadas, ανασηκώνουμε το κάθε ρολό και το κρατάμε όρθιο, ώστε να μακρύνει λιγάκι από το ίδιο του το βάρος.
  11. Το ακουμπάμε ξανά στη λαδόκολλα και το τυλίγουμε σε σαλίγκαρο.
  12. Σκεπάζουμε χαλαρά τα ensaimadas με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε για 2 ώρες σε σχετικά χλιαρό σημείο, μέχρι να φουσκώσουν καλά και να διπλασιαστούν σε όγκο.
  13. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  14. Ξεσκεπάζουμε τα ensaimadas και φουρνίζουμε.
  15. Ψήνουμε για 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους.
  16. Βγάζουμε τα ψωμάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα και, πριν σερβίρουμε, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 45.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών