20'
προετοιμασία
20' ψήσιμο
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 40'
Υλικά
Μερίδες: για 1 ταψί περίπου 25 χ 35 εκ.Για την ζύμη
Για την επικάλυψη
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την εύκολη «φοκάτσια» με πράσινες και δεντρολίβανο στον κάδο του μίξερ ή σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το ψιλό αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά.
- Προσθέτουμε το νερό μαζί με τη μισή ποσότητα ελαιολάδου και ζυμώνουμε με τον γάντζο για περίπου 3-4 λεπτά ή με τα χέρια, μέχρι να γίνει μια λεία και μαλακή ζύμη. Μπορεί να χρειαστεί λίγο νερό ή λίγο αλεύρι επιπλέον (1-2 κουτ. σούπας) για να πετύχουμε τη ζύμη.
- Λαδώνουμε ελαφρώς ένα καθαρό μπολ και βάζουμε μέσα το ζυμάρι. Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί ο όγκος του.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240°C.
- Λαδώνουμε ένα ταψί, διαστάσεων 25 x 35 εκ., και αδειάζουμε μέσα τη ζύμη.
- Την πιέζουμε με τις παλάμες μας, ώστε να καλύψει τον πυθμένα του ταψιού.
- Αλείφουμε με το υπόλοιπο λάδι την επιφάνεια του ζυμαριού.
- Σκορπίζουμε από πάνω τις ελιές, τις πιέζουμε ελαφρώς για να κολλήσουν στο ζυμάρι και πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο και το χοντρό αλάτι.
- Ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι το ψωμί να ροδίσει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 56.