30'
προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40'
Υλικά
Τεμάχια: για ένα ταψί 32εκ.Για τον κιμά
Για την κρέμα
Για τον μουσακά
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μουσακά με γιαούρτι και κιμά κοτόπουλο, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Στη συνέχεια, τυλίγουμε τις πατάτες σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
- Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι αν η σάρκα τους είναι μαλακή.
Κρέμα
- Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για την κρέμα και αφήνουμε στο ψυγείο.
Κιμάς
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά.
- Έπειτα, σοτάρουμε τα κρεμμύδια με την καυτερή πιπεριά και το μπαχάρι για 3-4 λεπτά.
- Ρίχνουμε τον κιμά και σοτάρουμε για άλλα 5-6 λεπτά.
- Προσθέτουμε τη ντομάτα και αλατοπίπερο.
- Μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο και να δέσει η σάλτσα
Μουσακάς
- Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψουμε το 1/4 του σκεύους και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε τα κυβάκια μελιτζάνας για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
- Μόλις είναι έτοιμες οι πατάτες, τις ξεφουρνίζουμε, χωρίς να σβήσουμε τον φούρνο.
- Τις καθαρίζουμε και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι σε ένα μπολ.
- Ρίχνουμε τη γραβιέρα, τη ρίγανη, τα 100 ml λάδι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
- Λαδώνουμε το ταψί και απλώνουμε στον πάτο τον πουρέ σε μια ισόπαχη στρώση.
- Σκορπίζουμε τα κυβάκια μελιτζάνας, από πάνω τον κιμά και από πάνω την κρέμα γιαουρτιού.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να ο μουσακάς ροδίσει καλά.
Αγιωργίτικα δεξαμενής!
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.