Το Πήλιο συνδυάζει προϊόντα και πρώτες ύλες, όλα εκλεκτά και σε θαυμαστή ποικιλία, συνθέτουν πιάτα χορταστικά και γευστικότατα, όπως αυτή η φασολάδα.

10' προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 40 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Ξεπλένουμε καλά τα μουσκεμένα φασόλια με άφθονο κρύο νερό και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Τα σκεπάζουμε με άφθονο νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μια-δυο βράσεις σε δυνατή φωτιά. Τα στραγγίζουμε, πετάμε αυτό το νερό και τα ξαναβάζουμε στην άδεια κατσαρόλα.
  2. Προσθέτουμε περίπου 1 - 1,2 λίτρα κρύο νερό (φροντίζουμε να τα σκεπάζει) και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση, σε δυνατή φωτιά. Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αρχίζουμε να ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα, για όσο διάστημα ανεβαίνει αφρός στην επιφάνεια (περίπου 30 λεπτά). Όταν σταματήσει να βγαίνει άλλος αφρός και το νερό είναι διαυγές και καθαρό, προσθέτουμε το φύλλο δάφνης, το κρεμμύδι, τον πελτέ ντομάτας, την πιπερίτσα (αν τη χρησιμοποιήσουμε) και το πράσο. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά, για 1½ - 2 ώρες (ανάλογα με το πόσο βραστερά είναι τα φασόλια), μέχρι να μαλακώσουν και η φασολάδα να χυλώσει. Αν το υγρό μειωθεί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, προσθέτουμε λίγο ακόμη, ζεστό.
  3. Περίπου 15 λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα καρότα και τα κλωνάρια του σέλερι. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, σκέτο, δίχως λιπαρή ουσία. Κόβουμε τα λουκάνικα σε χοντρές ροδέλες και τα ψήνουμε για 3 - 5 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά, αλλά να μη χάσουν τους χυμούς τους. Μοιράζουμε τη φασολάδα στα πιάτα. Αν θέλουμε, ρίχνουμε τα κομμάτια λουκάνικου στα πιάτα, μαζί με τους νόστιμους χυμούς που θα βγάλουν στο τηγάνι, διαφορετικά, τα σερβίρουμε σε ξεχωριστό πιάτο.
  4. Στο ποτήρι μας: Διαλέξτε ένα κόκκινο κρασί από τον αμπελώνα της Στερεάς Ελλάδας, που τα τελευταία χρόνια έχει δείξει μικρά διαμάντια. Syrah, Merlot, Ξινόμαυρο, δοκιμάστε και επιλέξτε.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών