10' προετοιμασία
3 ώρες ψήσιμο
Σύνολο: 3 ώρες και 10'

Υλικά

Μερίδες: 4

Φασολάκια

Φουρνιστές ντομάτες

Πέστο δυόσμου-αμυγδάλου

Διαδικασία

Φασολάκια

  1. Για τα φασολάκια με φουρνιστές ντομάτες και πέστο δυόσμου-αμυγδάλου, σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, για 2-3 λεπτά.
  2. Ρίχνουμε τις ντομάτες και 100-150 ml νερό, αφήνουμε να πάρουν μία βράση και ρίχνουμε τα φασολάκια, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι.
  3. Μαγειρεύουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι τα φασολάκια να μαλακώσουν αλλά να μη διαλύονται.

Φουρνιστές ντομάτες

  1. Χαράζουμε χιαστί τις ντομάτες στη βάση τους και τις ζεματίζουμε για 10 δευτερόλεπτα σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει.
  2. Τις μεταφέρουμε αμέσως σε κρύο νερό με παγάκια, τις αφήνουμε για 1-2 λεπτά και τις ξεφλουδίζουμε (γίνεται εύκολα, γιατί η φλούδα έχει ήδη σχεδόν αποκολληθεί).
  3. Τις κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τα σπόρια με ένα κουταλάκι και τις ανακατεύουμε σε ένα μπολ με το σκόρδο, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120°C.
  5. Βάζουμε τις ντομάτες σε μονή στρώση σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και τις ψήνουμε για περίπου 2 ώρες (μόλις περάσει η πρώτη ώρα, τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά).

Πέστο δυόσμου-αμυγδάλου

  1. Δουλεύουμε όλα μαζί τα υλικά στον πολυκόφτη, με διακοπτόμενη λειτουργία, ώστε να ψιλοκοπούν τα αμύγδαλα, σαν χοντρά ψίχουλα, και όχι να φτιάξουμε λείο πολτό.

Σερβίρισμα

  1. Μοιράζουμε τα φασολάκια με τη σάλτσα τους σε πιάτα και βάζουμε ανάμεσά τους τις ψητές ντομάτες με το ζουμί τους. Σε κάθε μερίδα ρίχνουμε από λίγο πέστο (δεν χρειάζεται να το χρησιμοποιήσουμε όλο).
  2. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 146.

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Φασολάκια

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών