«Όταν έφτασαν οι γονείς μου στον Πειραιά, στη Νίκαια, είχαν ξυλόσομπα. Με τη στάχτη από εκεί έφτιαχνε η μητέρα μου την αλισίβα για τα φοινίκια. Τη θυμάμαι να βράζει στάχτη με νερό και να το σουρώνει. Με τα χρόνια το αντικατέστησαν με χυμό πορτοκάλι. Το μέλωμα γινόταν μέσα στην κατσαρόλα και ενώ έβραζε το σιρόπι σε πάρα πολύ χαμηλή φωτιά», μας είπε η κ. Κυριακή Αρχοντάκη-Μιχοπούλου από την Ένωση Σμυρναίων, η οποία μας έδωσε αυτή την ωραία συνταγή. Όπως μας είπε, σε όλες τις προσφυγικές συνοικίες της Αθήνας, τις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ετοιμαζόταν το σταχτόνερο για τα φοινίκια, παράδοση που δεν εγκατέλειψαν οι Σμυρνιοί ακόμα και σ’ εκείνα τα δύσκολα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣάμαλι, το απόλυτο νηστίσιμο γλυκό!Σάμαλι, το απόλυτο νηστίσιμο γλυκό!
1 ώρα προετοιμασία
25' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 25'

Υλικά

Τεμάχια: 40

Για το σιρόπι

Διαδικασία

  1. Για τα φοινίκια, σε μια λεκάνη ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε έντονα με το σύρμα (ή με το μίξερ χειρός), μέχρι να μισολιώσει η ζάχαρη και το μείγμα να γίνει ανοιχτόχρωμο.
  2. Προσθέτουμε την καρυδόψιχα και τα μπαχαρικά και χτυπάμε καλά.
  3. Ρίχνουμε σταδιακά όσο αλεύρι χρειάζεται καθώς και το μπέικιν πάουντερ, ώστε να φτιάξουμε μια ζύμη για τα φοινίκια αρκετά μαλακή και έντονα λαδερή, και ζυμώνουμε με τα χέρια.
  4. Πλάθουμε τα φοινίκια σε μακρόστενο σχήμα, όπως τα σουτζουκάκια.
  5. Για τα φοινίκια, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα.
  6. Αραδιάζουμε τα φοινίκια σε καλά λαδωμένα ταψιά και τα ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Σιρόπι

  1. Σε μέτρια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλλά διατηρούμε το σιρόπι ζεστό.
  3. Βάζουμε δόσεις από κρύα φοινίκια στο σιρόπι (έτσι ώστε όλα να καλύπτονται από το υγρό), τα αφήνουμε για 2 λεπτά και τα μεταφέρουμε σε πιατέλα με τρυπητή κουτάλα.
  4. Αν θέλουμε, σκορπίζουμε επιπλέον κοπανισμένη καρυδόψιχα σε κάθε στρώση από τα φοινίκια που τακτοποιούμε στην πιατέλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 163.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδια

Άρθρα και Συνταγές με Πορτοκάλι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών