«Τα φτιάχναμε την Πρωτοχρονιά, για να έρθει ο Άη Βασίλης να έχει απ’ όλα», μου εξήγησαν τα κορίτσια για τα φοινίκια, που είναι παρόμοια με τα μελομακάρονα κι είναι κι αυτά νηστίσιμα. «Η πολλή ζάχαρη τα πλαταίνει, γι’ αυτό δεν βάζουμε μεγάλη ποσότητα στο ζυμάρι, έτσι ώστε να γίνουν φουσκωτά. Τη γλύκα την παίρνουν κυρίως από το σιρόπι. Όλη τη δουλειά την κάνει το σιμιγδάλι, γιατί απορροφάει καλά το σιρόπι, δεν μένει τίποτα στο ταψί κι όταν κρυώσει το φοινίκι, γίνεται τραγανό». Τα έπλαθαν μακρόστενα, με μήκος όσο η χούφτα τους, και λιγάκι χοντρουλά για να μην είναι στεγνά, και στο τέλος έπλαθαν και κάμποσα στρογγυλά, για να μπορέσουν να τα βολέψουν ανάμεσα στα κενά του ταψιού. Αυτά μας είπαν οι μαγείρισσες, ενώ μας εξιστορούσαν τις ιστορίες ξεριζωμού των οικογενειών τους και πώς από τον Τσεσμέ και το Λυθρί της Σμύρνης βρέθηκαν στη Χίο.
40'
προετοιμασία
25' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 5'
Υλικά
Τεμάχια: 25Για τα φοινίκια
Για το σιρόπι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα φοινίκια, ξεκινάμε με το σιρόπι ώστε να προλάβει να κρυώσει.
- Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 4-5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει. Η υφή που θα πρέπει να έχει το σιρόπι μας δεν θα είναι ούτε πηχτή ούτε αραιή.
Φοινίκια
- Σε βαθύ μπολ βάζουμε το λάδι και τα μυρωδικά.
- Στο ποτήρι με την πορτοκαλάδα ρίχνουμε τη σόδα και ανακατεύουμε μέχρι να αφρίσει και τη ρίχνουμε κι αυτή στη λεκάνη μαζί με τη ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε καλά, ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας και να λιώσει η ζάχαρη. Σε άλλο, βαθύ μπολ κοσκινίζουμε τα άλευρα και το ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουντερ και το σιμιγδάλι.
- Ρίχνουμε σταδιακά τα στερεά υλικά μας στο υγρό μείγμα και ζυμώνουμε απαλά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε ελαφρώς τη λαμαρίνα του φούρνου.
- Παίρνοντας κομμάτια από τη ζύμη, τα πλάθουμε σε μακρόστενο σχήμα και τα τακτοποιούμε στο ταψί. Με ένα μαχαιράκι κάνουμε διαγώνιες χαρακιές στην επιφάνεια κάθε φοινικιού για να σχηματίζουμε ρομβάκια.
- Ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά. Μόλις βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο, ρίχνουμε σε κάθε καυτό φοινίκι περίπου από 1 κουταλιά σούπας από το κρύο σιρόπι, τα τουμπάρουμε και τα περιχύνουμε με λίγο ακόμα σιρόπι.
- Αφήνουμε να κρυώσουν και να ρουφήξουν το σιρόπι και τα σερβίρουμε με μπόλικο καρύδι ψιλοκομμένο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.