ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦοκάτσια με ελιές και δεντρολίβανοΦοκάτσια με ελιές και δεντρολίβανο
20' προετοιμασία
50' ψήσιμο
1 ώρα και 15' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 25'

Υλικά

Μερίδες: Για ταψί 20-30 εκ.

Διαδικασία

  1. Για τη φοκάτσια με ντοματίνια και φέτα, ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ) με το πιρούνι το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνουμε κατά μέρος για 10-15 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια του υγρού να αφρίσει.
  2. Προσθέτουμε το μισό αλεύρι, ανακατεύουμε με τα χέρια (ή με τον γάντζο), μέχρι να ενωθεί με το μείγμα.
  3. Στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και τη μισή φέτα.
  4. Ζυμώνουμε καλά ώστε η φέτα να σκορπίσει ομοιόμορφα και να φτιάξουμε ένα ζυμάρι εύπλαστο και σχετικά μαλακό.
  5. Λαδώνουμε ένα ταψάκι με διαστάσεις περίπου 20 x 30 εκ. και βάζουμε εκεί το ζυμάρι.
  6. Το απλώνουμε ομοιόμορφα με τα χέρια, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ήσυχο μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  8. Σκορπίζουμε τα ντοματίνια στην επιφάνεια της ζύμης και τα πιέζουμε απαλά ώστε να μισοβυθιστούν.
  9. Αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο, σκορπίζουμε την υπόλοιπη φέτα και φουρνίζουμε.
  10. Ψήνουμε τη φοκάτσια για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  11. Ξεφουρνίζουμε τη φοκάτσια, πασπαλίζουμε με λίγη ξερή ρίγανη και τη σερβίρουμε χλιαρή ή όταν κρυώσει εντελώς.

Μυστικά

Δεν χρειάζεται να περιοριστούμε αποκλειστικά στα ντοματίνια με αυτή τη φοκάτσια. Μπορούμε, αν θέλουμε, να προσθέσουμε στη ζύμη ελιές της αρεσκείας μας χωρίς κουκούτσι, αλλά και βασιλικό, και να συμπληρώσουμε στο τελικό πασπάλισμα της ζύμης ανθό αλατιού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 46.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Φέτα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών