30' προετοιμασία
45' ψήσιμο
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: 25

Σιρόπι

Διαδικασία

Σιρόπι

  1. Για να φτιάξουμε γαλακτομπούρεκο, πρώτα βάζουμε τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 6 λεπτά. Μετράμε από τη στιγμή που το υγρό θα αρχίσει να κοχλάζει. Αποσύρουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Κρέμα

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τα 2/3 κούπας βούτυρο, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
  2. Παράλληλα, σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι. Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να πήξει και να γίνει παχύρρευστη κρέμα. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε ένα βαθύ ταψί 30 x 40 εκ. και στρώνουμε τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα ξεχωριστά. Φροντίζουμε να καλύπτουν καλά τον πάτο και τα τοιχώματα και αφήνουμε τις άκρες τους να κρέμονται προς τα έξω.
  4. Αδειάζουμε την κρέμα και τη στρώνουμε ομοιόμορφα. Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και τις βουτυρώνουμε. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα επίσης βουτυρωμένα το καθένα ξεχωριστά. Στριμώχνουμε τις άκρες τους να περάσουν ανάμεσα στο γλυκό και τα τοιχώματα του ταψιού.
  5. Χαράσσουμε ελαφρώς σε κομμάτια και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι τα φύλλα να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
  6. Ξεφουρνίζουμε και περιχύνουμε το ζεστό γαλακτομπούρεκο με το κρύο σιρόπι.
  7. Αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει το σιρόπι για τουλάχιστον 2 ώρες. Δεν το καλύπτουμε, για να μείνει τραγανό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 46.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γαλακτοκομικά

Άρθρα και Συνταγές με Σιμιγδάλι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών