
30'
προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Κομμάτια: 8-10Για την κρέμα
Διαδικασία
- Για το γαλακτομπούρεκο ξεσκέπαστο με ξινομυζήθρα και μέλι πολτοποιούμε την ξινομυζήθρα με τα 100 ml γάλα και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το 1 λίτρο γάλα και τοποθετούμε στη φωτιά.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τους κρόκους.
- Λίγο πριν πάρει βράση το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε.
- Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα στη φωτιά.
- Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το μείγμα του τυριού, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
- Σε ένα ταψί διαμέτρου 20-22 εκ. απλώνουμε ένα ένα τα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα και αφήνοντας τις άκρες να εξέχουν.
- Γεμίζουμε με την κρέμα και γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα σαν στεφάνι, αφήνοντας την κρέμα ανοιχτή στο κέντρο.
- Βουτυρώνουμε τις γυρισμένες άκρες των φύλλων και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170°C, για 50-60 λεπτά.
- Αφήνουμε το ξεσκέπαστο γαλακτομπούρεκο με ξινομυζήθρα να κρυώσει και σερβίρουμε περιχύνοντας με μέλι και πασπαλίζοντας προαιρετικά με κανέλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 192.