«Όσες φλιτζάνες γάλα βάλουμε, τόσα αυγά και τόσες κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι και ζάχαρη θα χρησιμοποιήσουμε. Στο γάλα που βράζει προσθέτουμε τα χτυπημένα κροκάδια με τη ζάχαρη και τα ασπράδια τα προσθέτουμε χτυπημένα σε μαρέγκα», λέει ο Σπύρος. «Γαλόπιτα έφτιαχναν τακτικά, αλλά κυρίως με τα πρώτα γάλατα των αιγοπροβάτων, που ήταν πλούσια σε λιπαρά, και με τα αυγά που έδιναν οι κότες από την άνοιξη και μετά. Καμιά φορά η γιαγιά έβαζε μέσα και σταφίδες». Πρόκειται για μια απαλή, βρεφική κρέμα κατσαρόλας με τρυφερή γεύση και υφή, η οποία στη συνέχεια ψήνεται στον φούρνο. Αυτή είναι η περίφημη γαλόπιτα ή γαλατόπιτα που φτιάχνουν σε όλη την Πελοπόννησο, αλλού με φύλλο κι αλλού χωρίς. Διαβολική η έμπνευση του Χριστόφορου Πέσκια να καλύψει τη γαλατόπιτα με μια χρυσαφένια στρώση από το λαχταριστό dulce de leche της Λατινικής Αμερικής, ήτοι καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα.

35' προετοιμασία
10' ψήσιμο
Σύνολο: 45'

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για τη γαλατόπιτα tres leches, σιγοβράζουμε σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να πήζει.
  2. Τραβάμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να λιώσει.
  3. Ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να ενσωματωθούν. Τέλος, ρίχνουμε το ξύσμα εσπεριδοειδών και ανακατεύουμε.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  5. Απλώνουμε την κρέμα σε ένα μέτριο ταψάκι – η κρέμα πρέπει να έχει πάχος περίπου 2 δάχτυλα– και ψήνουμε για 10 λεπτά.
  6. Αφήνουμε τη γαλατόπιτα να κρυώσει καλά και απλώνουμε στην επιφάνειά της το dulce di leche.
  7. Έπειτα την κόβουμε σε κομμάτια.

Σερβίρισμα

  1. Χτυπάμε το παγωμένο γάλα με την κανέλα και τη ζάχαρη άχνη στο μίξερ, μέχρι να σφίξει και να γίνει σαντιγί.
  2. Η σαντιγί αυτή δεν μένει σφιχτή πολλή ώρα, όπως γίνεται με την κλασική σαντιγί, γι’ αυτό τη φτιάχνουμε ακριβώς όταν πρόκειται να σερβίρουμε.
  3. Γαρνίρουμε τη γαλατόπιτα tres leches με τη σαντιγί και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι.

Έναν επιδόρπιο οίνο από Μοσχάτο Ρίου Πατρών ή μια λιαστή Μαλβάζια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 180.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών