20' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Διαδικασία

  1. Για τη γαλλική κρεμμυδόσουπα με φρυγανισμένο ψωμί και μετσοβόνε, σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να γυαλίζουν και να μαραίνονται.
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, αλάτι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 3-4 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν και να καραμελώνουν. Προσθέτουμε τον ζωμό, ανακατεύουμε και, μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε την κρεμμυδόσουπα για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια εντελώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Για να σερβίρουμε τη γαλλική κρεμμυδόσουπα, αλείφουμε τις φέτες του ψωμιού με λίγο βούτυρο και τις βάζουμε σε μια λαμαρίνα. Βάζουμε από πάνω τα τυριά και γκρατινάρουμε σε δυνατό γκριλ για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει ωραίο χρυσό χρώμα.
  4. Σερβίρουμε τη γαλλική κρεμμυδόσουπα, με το φρυγανισμένο ψωμί και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Μυστικά

Το τυρί που θα περισσέψει το μοιράζουμε στα πιάτα με τη σούπα, για πιο πλούσια υφή.

Ανοίγουμε ένα Traminer για να συνοδεύσουμε την κρεμμυδόσουπα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 164.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών