15'
προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε γαρίδες με γκόγκες, ντομάτα και σφέλα, αρχικά βράζουμε τις γκόγκες σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για όσα λεπτά αναγράφεται στη συσκευασία τους (συνήθως 20- 25 λεπτά).
- Στη συνέχεια, τις στραγγίζουμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Με κοφτερό μαχαιράκι χαράσσουμε βαθιά τις γαρίδες κατά μήκος της ράχης τους (για ευκολία, εκεί όπου αφαιρέσαμε το «εντεράκι» τους), μέχρι να ανοίξουν σαν πεταλούδα αλλά να μην κοπούν στα δύο.
- Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε τον ζωμό ή το νερό και, όταν αρχίσει να αχνίζει.
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα ντοματίνια και το κρεμμυδάκι.
- Αφήνουμε τα υλικά να πάρουν μία βράση.
- Προσθέτουμε τις στραγγισμένες γκόγκες και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το εστραγκόν και το μισό αλάτι και ανακατεύουμε.
- Τέλος, ρίχνουμε τις γαρίδες και το υπόλοιπο αλάτι και ανακατεύουμε.
- Μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι γαρίδες, και τραβάμε από τη φωτιά.
- Με τρυπητή κουτάλα μοιράζουμε σε πιάτα τις γκόγκες και τις γαρίδες και περιχύνουμε με τη σάλτσα της κατσαρόλας.
- Ραντίζουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο, σκορπίζουμε τριμμένη σφέλα και τα φυλλαράκια μαϊντανού και, αν θέλουμε, στολίζουμε με κορφούλες από φρέσκια ρίγανη.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 182.