Λίγο λάδι, λίγο κρασί, αλεύρι διαλυμένο σε νερό και αλατοπίπερο: έτσι, με λίγες λέξεις περιγράφεται η συνταγή στο βιβλίο «Το τετράδιο της Ερατώς». Η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου, στη δική της θαυμάσια εκδοχή, προσθέτει σκόρδο, λεμόνι και μυρωδικά. Υπολογίζουμε από 2 γαρίδες το άτομο, γιατί ακολουθούν πολλά και χορταστικά εδέσματα.
20'
προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'
Υλικά
Μερίδες: 8Διαδικασία
- Για να φτιάξετε τις γαρίδες στον ταβά ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά το μισό λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο για 1/2 λεπτό, ίσα να αρωματίσει το λάδι. Το αφαιρούμε.
- Ρίχνουμε τις γαρίδες σε δύο δόσεις και τις σοτάρουμε για 1/2 λεπτό από κάθε πλευρά, ίσα να αλλάξουν χρώμα. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις μαζεύουμε όλες σε ένα μπολ.
- Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι μαζί με το αλευρόνερο, το κρασί, το δεντρολίβανο και αλατοπίπερο, και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας με το σύρμα, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Ξαναβάζουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα τις γαρίδες με το ζουμί που θα έχουν βγάλει στο μπολ, τα μυρώνια και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμα, μέχρι να γίνουν οι γαρίδες. Τραβάμε από τη φωτιά, σκορπίζουμε το ξύσμα και τακτοποιούμε τις γαρίδες σε πιατέλα με τη σάλτσα τους.
- Στολίζουμε με τις φέτες λεμονιού και σερβίρουμε τις γαρίδες στον ταβά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 163.