Γαριδούλα σοτέ σε κρέμα ψητής σελινόριζας Γαριδούλα σοτέ σε κρέμα ψητής σελινόριζας
Γαριδούλα σοτέ σε κρέμα ψητής σελινόριζας Γαριδούλα σοτέ σε κρέμα ψητής σελινόριζας
Γαριδούλα σοτέ σε κρέμα ψητής σελινόριζας Γαριδούλα σοτέ σε κρέμα ψητής σελινόριζας
Γαριδούλα σοτέ σε κρέμα ψητής σελινόριζας Γαριδούλα σοτέ σε κρέμα ψητής σελινόριζας
Γαριδούλα σοτέ σε κρέμα ψητής σελινόριζας Γαριδούλα σοτέ σε κρέμα ψητής σελινόριζας

Σε ένα κατσαρόλι ρίχνουμε το πουρέ σελινόριζας (που τον έχουμε φτιάξει με σελινόριζα ψημένη στον φούρνο, τυλιγμένη σε λαδόκολλα και μετά σε αλουμινόχαρτο, ποτέ βραστή. Την ψήνουμε μέχρι να μαλακώσει – ελέγχουμε τρυπώντας με ένα λεπτό μαχαίρι). Προσθέτουμε το ζωμό γαρίδας. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα. Προσθέτουμε επιπλέον ζωμό, ανάλογα με το πόσο ζουμερή ή πυκνή θέλουμε τη σούπα.

Γαριδούλα σοτέ σε κρέμα ψητής σελινόριζας Γαριδούλα σοτέ σε κρέμα ψητής σελινόριζας

Μόλις ζεσταθεί καλά και σκορπίσει ωραίο άρωμα ο ζωμός, ρίχνουμε τη ψιλοκομμένη πιπεριά, το ξύσμα λάιμ και το αλατοπίπερο, μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας. «Όσο ζεσταίνεται η σελινόριζα, αναδίδει έντονη μυρωδιά και γεύση ινδοκάρυδου», λέει ο σεφ. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Γαριδούλα σοτέ σε κρέμα ψητής σελινόριζας Γαριδούλα σοτέ σε κρέμα ψητής σελινόριζας
Γαριδούλα σοτέ σε κρέμα ψητής σελινόριζας Γαριδούλα σοτέ σε κρέμα ψητής σελινόριζας

Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το λάδι, το σχοινόπρασο και λίγο αλατοπίπερο και ακουμπάμε τη γαρίδα καθαρισμένη εντελώς και μισο-ανοιγμένη στη μέση. Την ψήνουμε για 2 λεπτά το πολύ, γυρίζοντάς τη μια-δυο φορές, μέχρι να γίνει παντού λευκή.

Γαριδούλα σοτέ σε κρέμα ψητής σελινόριζας

Αδειάζουμε τη σούπα σε βαθύ ατομικό μπολ, από πάνω τοποθετούμε τη γαρίδα και σερβίρουμε.

10' προετοιμασία
10' μαγείρεμα
Σύνολο: 20'

Υλικά

Μερίδες: 1

Για το πουρέ σελινόριζας

Για τη γαρίδα

Διαδικασία

  1. Σε ένα κατσαρόλι ρίχνουμε το πουρέ σελινόριζας (που τον έχουμε φτιάξει με σελινόριζα ψημένη στον φούρνο, τυλιγμένη σε λαδόκολλα και μετά σε αλουμινόχαρτο, ποτέ βραστή.
  2. Την ψήνουμε μέχρι να μαλακώσει – ελέγχουμε τρυπώντας με ένα λεπτό μαχαίρι).
  3. Προσθέτουμε το ζωμό γαρίδας.
  4. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα.
  5. Προσθέτουμε επιπλέον ζωμό, ανάλογα με το πόσο ζουμερή ή πυκνή θέλουμε τη σούπα.
  6. Μόλις ζεσταθεί καλά και σκορπίσει ωραίο άρωμα ο ζωμός, ρίχνουμε τη ψιλοκομμένη πιπεριά, το ξύσμα λάιμ και το αλατοπίπερο, μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας
  7. «Όσο ζεσταίνεται η σελινόριζα, αναδίδει έντονη μυρωδιά και γεύση ινδοκάρυδου», λέει ο σεφ.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  9. Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το λάδι, το σχοινόπρασο και λίγο αλατοπίπερο και ακουμπάμε τη γαρίδα καθαρισμένη εντελώς και μισο-ανοιγμένη στη μέση.
  10. Την ψήνουμε για 2 λεπτά το πολύ, γυρίζοντάς τη μια-δυο φορές, μέχρι να γίνει παντού λευκή.
  11. Αδειάζουμε τη σούπα σε βαθύ ατομικό μπολ, από πάνω τοποθετούμε τη γαρίδα και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 157.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών