20' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Κόβουμε το πράσινο μέρος των κρεμμυδιών κατά μήκος στη μέση και στη συνέχεια κάθετα σε μεγάλα κομμάτια. Το λευκό μέρος το κόβουμε σε μέτριες ροδέλες.
  2. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το λευκό μέρος, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε και το πράσινο μέρος και λίγο αλάτι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε μέτρια φωτιά, για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι κι αυτό να μαλακώσει.
  3. Αραιώνουμε τον πελτέ σε 300 ml ζεστό νερό, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά.
  4. Προσθέτουμε τον δυόσμο, αφήνοντας στην άκρη 3-4 κλωνάρια και προσθέτουμε άλλα 250 ml νερό, ή όσο χρειάζεται ώστε ίσα να καλύψει το στρώμα των κρεμμυδόφυλλων. Δυναμώνουμε τη φωτιά, αφήνουμε το μείγμα να πάρει μία βράση.
  5. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα σκληρά πράσινα μέρη.
  6. Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, προσθέτουμε τον υπόλοιπο δυόσμο, ψιλοκομμένο, και ανακατεύουμε. Τακτοποιούμε τους γαύρους στην επιφάνεια των κρεμμυδιών, σε σειρές ή ακτινωτά, σε μονή στρώση. Αλατίζουμε ελαφρώς και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να γίνει και το ψάρι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 186.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών