Όπως και με το τουρλού, όσο μεγαλύτερη η ποικιλία σε υφές, γεύσεις και υλικά, τόσο πιο σύνθετη και πολυεπίπεδη θα είναι η νοστιμιά του φαγητού. Διαλέγουμε το πιο μεγάλο μας ταψί που να χωράει με άνεση τα 18 (!) γεμιστά, αλλά εναλλακτικά τα ετοιμάζουμε σε όποιο ταψί διαθέτουμε, μειώνοντας ανάλογα και τα υλικά. Τα γεμιστά σερβίρονται μόλις κρυώσουν, γι’ αυτό υπολογίζουμε ανάλογα και τον χρόνο ετοιμασίας και ψησίματος – ιδανικά τα ετοιμάζουμε από την προηγούμενη μέρα, για να τα σερβίρουμε την επόμενη.
1 ώρα
προετοιμασία
1 ώρα και 30' ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 8Για το ταψί
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Ετοιμασία λαχανικών
- Για να ετοιμάσουμε τα πληθωρικά γεμιστά, πικάντικα και αρωματικά κόβουμε οριζόντια ένα «καπάκι» από κάθε ντομάτα και πιπεριά και τα αφήνουμε κατά μέρος.
- Με ένα κουτάλι αδειάζουμε τις ντομάτες και ψιλοκόβουμε τη σάρκα τους σε ένα μπολ.
- Αλατοπιπερώνουμε το εσωτερικό από τις ντομάτες και τις πιπεριές και τις τακτοποιούμε σε μεγάλο ταψί που να τις χωράει ακριβώς.
Γέμιση
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια για περίπου 12 λεπτά με αλάτι και πιπέρι, μέχρι να μαραθούν καλά.
- Προσθέτουμε το τζίντζερ και την καυτερή πιπερίτσα (ή το ταμπάσκο) και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε τους κολοκυθοανθούς (ή το ροδάκινο), ανακατεύουμε μια-δυο φορές και ρίχνουμε το ρύζι και λίγο αλάτι.
- Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας, μέχρι να λαδωθούν καλά οι κόκκοι του, και προσθέτουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια.
- Σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό και ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, καθώς και την ψιλοκομμένη ψίχα από τις ντομάτες που αδειάσαμε.
- Μαγειρεύουμε για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα ζουμάκια της ντομάτας, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και να γίνει χλιαρή.
- Προσθέτουμε τον χυμό, το ξύσμα, το μαυροκούκι (ή τα κουκουνάρια) και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά.
Ψήσιμο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Μοιράζουμε τη γέμιση στις ντομάτες και στις πιπεριές στο ταψί, αφήνοντας ένα περιθώριο περίπου 1 εκ. από το χείλος τους.
- Ανάμεσά τους σφη- νώνουμε τις πατάτες και τις περιχύνουμε με τις τριμμένες ντομάτες και το νερό.
- Περιχύνουμε τα γεμιστά με το ελαιόλαδο και τα σκεπάζουμε με τα «καπάκια» τους.
- Βρέχουμε και στύβουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα και καλύπτουμε τα γεμιστά.
- Σκεπάζουμε χαλαρά με αλουμι- νόχαρτο και φουρνίζουμε.
- Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και αφαιρούμε το αλουμι- νόχαρτο και τη λαδόκολλα.
- Ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία τα γεμιστά και να μελώσουν τα υλικά.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν σερ- βίρουμε.
Στο ποτήρι μας : Κλασικά ροζέ! Από Ξινόμαυρο και Λημνιώνα μέχρι ένα χαρμάνι διεθνών ποικιλιών.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 223.