ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧριστόψωμο παραδοσιακόΧριστόψωμο παραδοσιακό
20' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ώρα και 15' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 35'

Υλικά

Τεμάχια: για 1 καρβέλι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη γεννόπιτα, αρχικά ανακατεύουμε, σε ένα μπολάκι, τα 160 ml χλιαρό νερό με τη μαγιά μέχρι να διαλυθεί.
  2. Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για περίπου 15 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να αφρίζει.
  3. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα δύο άλευρα, το αλάτι, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και τη μαστίχα και ανακατεύουμε καλά.
  4. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και τα 250 ml χλιαρό νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη λεία και ελαστική.
  5. Κόβουμε ένα κομμάτι ζύμης περίπου όσο ένα μανταρίνι, το χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μπαστουνάκια (θα τα χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια για τη διακόσμηση της γεννόπιτας).
  6. Πλάθουμε την υπόλοιπη ζύμη σε καρβέλι και με τα μπαστουνάκια ζύμης που φτιάξαμε σχηματίζουμε έναν σταυρό στην επιφάνειά του.
  7. Ντύνουμε με λαδόκολλα ένα μέτριο ταψί.
  8. Ακουμπάμε εκεί τη γεννόπιτα και την πασπαλίζουμε με το σουσάμι, το οποίο πιέζουμε στην επιφάνεια του ψωμιού με τις παλάμες μας για να κολλήσει. Αν θέλουμε, στολίζουμε και με τις σταφίδες.
  9. Σκεπάζουμε τη γεννόπιτα με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε σχετικά ζεστό μέρος για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  10. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  11. Ξεσκεπάζουμε τη γεννόπιτα, φουρνίζουμε και την ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει ωραία.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 51.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Σουσάμι

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT