Καλύτερη χορτόπιτα δίχως φύλλο, δεν έχεις ξαναφάει.

1 ώρα προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: για ένα ταψί 32 εκ.

Διαδικασία

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν.
  2. Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλατίζουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 - 4 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
  3. Ρίχνουμε τα χόρτα, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και σκεπάζουμε με καπάκι την κατσαρόλα.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μειωθεί ο όγκος τους.
  5. Ελέγχουμε και, εάν τα χόρτα έχουν βγάλει αρκετά υγρά, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
  7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C στη λειτουργία του αέρα και αλείφουμε με το βούτυρο ή το λάδι το ταψί.
  8. Σκορπίζουμε τις νιφάδες βρόμης ή το παξιμάδι, ώστε να καλύψουν όσο γίνεται ομοιόμορφα τον πυθμένα του ταψιού.
  9. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το μείγμα των χόρτων, το γιαούρτι, τα αυγά, το τυρί, τον άνηθο, το δυόσμο, τη μισή ποσότητα από τα αμύγδαλα και αλατοπίπερο, ώστε να αναμειχθούν.
  10. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, το στρώνουμε ομοιόμορφα, σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια τα υπόλοιπα αμύγδαλα και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να σφίξει το μείγμα και να ροδίσει.
  11. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε 15 - 20 λεπτά να «σταθεί», κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
  12. Συνοδεύουμε με ντοματοσαλάτα με κάππαρη, ελιές Καλαμών και πιπεριές τουρσί.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών