20'
προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Στραγγίζουμε τους γίγαντες, τους βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα και ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να τους υπερκαλύπτει κατά 10 εκ. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το υγρό να κοχλάζει. Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε τους γίγαντες για περίπου 50 λεπτά - 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Τους στραγγίζουμε και τους αφήνουμε στην άκρη.
- Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 - 3 λεπτά. Ρίχνουμε την ντομάτα, τη δάφνη, το ξίδι και 300 ml νερό, πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο, το μπούκοβο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαγειρεύουμε για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να κοχλάζει.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τους γίγαντες, ανακατεύουμε απαλά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 8 - 10 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο, να αναμειχθούν οι γεύσεις και να μελώσει η σάλτσα.
- Αποσύρουμε και αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα.
- Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα και ψωμί.
- Μπορούμε να το συνδυάσουμε με ένα απλό πιλάφι, οπότε το φαγητό θα «φτουρήσει» για περισσότερα άτομα.
- Στο ποτήρι μας Ενα νεαρό Syrah ή σε λίγο καιρό ένα Beaujolais nouveau.