Μας τα έφτιαξε στο σπίτι της στο Πλωμάρι η Μύρτα Καλαμποκά, η παραγωγός του εξαιρετικού ελαιολάδου «Ειρήνη», που έχει βραβευτεί από τον Γαστρονόμο.
30'
προετοιμασία
20' τηγάνισμα
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50'
Υλικά
Τεμάχια: 15-20Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Ζύμη
- Για τους γκιουζλεμέδες (τυροπιτάκια με δυόσμο), ξεκινάμε με τη ζύμη.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα αλεύρια και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση.
- Ρίχνουμε το αλάτι και 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε το νερό με σταθερή ροή και ανακατεύουμε με το χέρι, ώστε να ενσωματωθεί όλο το νερό στη ζύμη. Ζυμώνουμε ζωηρά. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο νερό ή αλεύρι ακόμη μέχρι να προκύψει μια λεία και μαλακή ζύμη.
- Πλάθουμε σε μπάλα και λαδώνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, να καλύψει τη ζύμη και να τη γυαλίσει. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί τυλιγμένη με μεμβράνη για περίπου 1 ώρα στο ψυγείο.
Γέμιση
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή και σφιχτή γέμιση. Την κρατάμε στην άκρη.
Γκιουζλεμές
- Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαστούνι, το οποίο κόβουμε σε κομμάτια περίπου 50 γρ. το καθένα.
- Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τον πάγκο και με το χέρι μας ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε διάμετρο 10 εκ. σαν μικρό πιατάκι.
- Βάζουμε 1 κουτ. γλυκού από τη γέμιση στο κέντρο της ζύμης, αλείφουμε τις άκρες της με νερό για να κολλήσουν και ύστερα κλείνουμε όλες τις πλευρές προς το κέντρο. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε καλά ελαιόλαδο και, μόλις κάψει, τηγανίζου- με τα τυροπιτάκια με την ένωση προς τα κάτω, σε δόσεις, ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε χαρτί, να στραγγίξουν από το λάδι, και συνεχίζουμε με την επόμενη δόση.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 222.