Αυτά τα φρέσκα ζυμαρικά έχουν αρβανίτικη καταγωγή και είναι πεντανόστιμα, αλλά κάπως μπελαλίδικα στην παρασκευή τους, αφού φτιάχνονται ένα ένα, όπως περίπου τα νιόκι. Πιέζουν δηλαδή ένα μικρό, πλακέ κομματάκι ζύμης προς μία μεριά με το δάχτυλο, μέχρι να σγουρύνει και να στρίψει. Συνήθως παρασκευάζονται μόνο με αλεύρι, νερό και αλάτι, ενώ σε κάποιες περιοχές αντικαθιστούν το νερό με γάλα. Βρίσκουμε συσκευασμένες γκόγκες στα ψυγεία και στις καταψύξεις παντοπωλείων, deli και σούπερ μάρκετ.

10' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 40 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τις ελιές με το ξύσμα πορτοκαλιού και τα 15 ml ελαιόλαδο. Αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 40 ml από το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για 30 δευτερόλεπτα.
  3. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο και μετριάζουμε τη φωτιά.
  4. Βράζουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για περίπου 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Παράλληλα, βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό για 2 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας.
  5. Τα μεταφέρουμε απευθείας με τρυπητή κουτάλα στη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  7. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τη μισή φέτα, τη μισή ρίγανη και τις μισές ελιές και ανακατεύουμε.
  8. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με την υπόλοιπη φέτα, τη ρίγανη και τις ελιές και περιχύνοντας με τα υπόλοιπα 50 ml ελαιόλαδο.

Έναν δροσερό ορεινό Ροδίτη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 157.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών