ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝεραντζάκι φλούδαΝεραντζάκι φλούδα

Το γλυκό μάς το έφτιαξε, με την ευλογία του πατέρα Πορφύριου, η κυρία Αλεξάνδρα, μια προσκυνήτρια από το Γομοστό Αχαΐας, με αφορμή μια ιδέα της προσκυνήτριας κυρίας Μαρίας, της οποίας η οικογένεια από την Τένεδο το φτιάχνει με μέλι. Είναι μαστιχωτό, αρωματικό, γλυκό, με ελαφριά ξινόπικρη γεύση. Για τη συνταγή θα χρειαστούμε1 κιλό φλούδες, επομένως θα χρειαστούμε 3-4 κιλά νεράντζια. Τα παραγγέλνουμε από τον παραγωγό της λαϊκής ή (εάν μένουμε σε μέρος με καθαρή ατμόσφαιρα), κόβουμε από τις νεραντζιές των δρόμων. Νικολέτα Μακρυωνίτου

2 ώρες προετοιμασία
1 ώρα και 30' βράσιμο
Σύνολο: 3 ώρες και 30'

Υλικά

Βάρος: για 3 κιλά

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το γλυκό νεράντζι, πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τα νεράντζια.
  2. Τα τρίβουμε στην ψιλή πλευρά του τρίφτη, ώστε να απομακρύνουμε το περισσότερο από το πορτοκαλί μέρος της φλούδας, αλλά χωρίς να το αφαιρέσουμε όλο. Όσο περισσότερο αφήσουμε, τόσο πιο ευχάριστα πικρούτσικο θα γίνει το γλυκό.
  3. Πλένουμε ξανά και σκουπίζουμε καλά τα νεράντζια, για να φύγουν τα υπολείμματα από τα τρίμματα.
  4. Χαράζουμε τα νεράντζια από πάνω προς τα κάτω, όπως καθαρίζουμε ένα πορτοκάλι, στα τέσσερα ή στα έξι, ανάλογα με το πόσο μεγάλα είναι. Ξεχωρίζουμε τις φλούδες από τη σάρκα και κρατάμε μόνο τις φλούδες. Θα χρειαστούμε 1 κιλό φλούδες.
  5. Βάζουμε να βράσει άφθονο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και μόλις κοχλάσει ρίχνουμε μέσα τις φλούδες και τις ζεματίζουμε για 10 λεπτά. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ.
  6. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο-τρεις φορές, με φρέσκο νερό κάθε φορά.
  7. Με το ζεμάτισμα οι φλούδες ξεπικρίζουν και παράλληλα μαλακώνουν τόσο ώστε να μπορούμε να τις τυλίξουμε σε ρολό.
  8. Αν θέλουμε, μπορούμε να βάλουμε να βράσουν ταυτόχρονα τρεις διαφορετικές μεγάλες κατσαρόλες (αν διαθέτουμε) και, μόλις ζεματίσουμε τις φλούδες στην πρώτη κατσαρόλα, τις μεταφέρουμε με την τρυπητή κουτάλα διαδοχικά στις άλλες κατσαρόλες, ζεματίζοντας κάθε φορά για 10 λεπτά.
  9. Στραγγίζουμε καλά τις φλούδες και, μόλις κρυώσουν ελαφρά και μπορούμε να τις πιάσουμε, λυγίζουμε καθεμία σε ρολάκι και στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα.
  10. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το μετρημένο νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε για 10 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα κοχλάσουν.
  11. Προσθέτουμε τις τυλιγμένες φλούδες και αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για 1 ώρα και 20 λεπτά ή ακόμη και λίγο περισσότερο, ανακατεύοντας μερικές φορές προσεκτικά, μέχρι το σιρόπι να δέσει.
  12. Για να δούμε αν έδεσε, ρίχνουμε 1 κουταλιά σιρόπι σε ένα κρύο πιατάκι και περνάμε το δάχτυλό μας ή ένα κουτάλι. Θα πρέπει να αφήνει δρομάκι που να κλείνει αργά. Ένας άλλος τρόπος να διαπιστώσουμε αν το σιρόπι είναι έτοιμο είναι να δούμε να αφρίζει ήπια μέσα στην κατσαρόλα.
  13. Τότε προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τις βανίλιες, ανακατεύουμε προσεκτικά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες όσο το γλυκό είναι ακόμη πολύ ζεστό.
  14. Μοιράζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα μέχρι το χείλος, φροντίζοντας οι φλούδες να είναι καλυμμένες με σιρόπι – αν χρειαστεί, τις πιέζουμε ελαφρά για να βυθιστούν.
  15. Κλείνουμε σφιχτά τα βάζα με τα καπάκια τους και τα αφήνουμε αναποδογυρισμένα μέχρι το γλυκό να κρυώσει εντελώς.
  16. Διατηρούμε το γλυκό νεράντζι για τουλάχιστον έναν χρόνο σε ντουλάπι σκοτεινό και δροσερό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 191.

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Νεράντζι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών