1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 12

Για το κέικ

Για το γλάσο

Διαδικασία

Κέικ

  1. Για την Σαχερτόρτε, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και βουτυρώνουμεμια στρογγυλή φόρμα, διαμέτρου 24 εκ.
  2. Σε μια μικρή κατσαρόλα με νερό που βράζει στερεώνουμε ένα μεταλλικό μπολ (μπεν μαρί), ρίχνουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε για περίπου 3 - 4 λεπτά, έως ότου λιώσει.
  3. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε, με το σύρμα, το βούτυρο με την άχνη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει.
  4. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους στο μείγμα για την Σαχερτόρτε, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να ενσωματωθούν.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε απαλά με μια ελαστική σπάτουλα να αναμειχθούν.
  6. Ρίχνουμε την κρυσταλλική ζάχαρη με τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε σε σφιχτή μαρέγκα.
  7. Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα μαρέγκας στο μείγμα σοκολάτας και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν. Ρίχνουμε σταδιακά και το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς.
  8. Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά, μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα της Σαχερτόρε στη φόρμα και ψήνουμε για 50 - 60 λεπτά.
  9. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί η Σαχερτόρτε βυθίζοντας μέσα ένα μαχαίρι θα πρέπει να βγει στεγνό, διαφορετικά, ψήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά.
  10. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και ξεφορμάρουμε την Σαχερτόρτε.
  11. Κόβουμε το κέικ οριζόντια σε δύο ισόπαχους δίσκους. Στον ένα δίσκο απλώνουμε τη μισή ποσότητα μαρμελάδας και καλύπτουμε με τον άλλο δίσκο. Με την υπόλοιπη μαρμελάδα καλύπτουμε την επιφάνεια του κέικ και τα πλαϊνά.

Γλάσο

  1. Για το γλάσο της Σαχερτόρτε, σε μια μέτρια κατσαρόλα βράζουμε σε δυνατή φωτιά τη σοκολάτα, το νερό και τη ζάχαρη, για περίπου 5 - 6 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν και η θερμοκρασία να ανέβει στους 108°C (ελέγχουμε με θερμόμετρο).
  2. Αδειάζουμε το γλάσο σε ένα πυρέξ και το στρώνουμε ομοιόμορφα για να κρυώσει. Το ξαναδειάζουμε στην κατσαρόλα,το ζεσταίνουμε για περίπου 2 - 3 λεπτά σε μέτρια φωτιά και το ρίχνουμε στο κέικ.
  3. Στρώνουμε ομοιόμορφα, αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά και σερβίρουμε τη διάσημη Σαχερτόρτε από την Αυστρία.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 92.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών