Αγαπημένη του Στέλιου Παρλιάρου όταν ήταν παιδί, αυτή η τούρτα ήταν σπεσιαλιτέ της γιαγιάς του. 

1 ώρα προετοιμασία
24 ώρες αναμονή
Σύνολο: 25 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 12

Για το παντεσπάνι

Για την κρέμα

Για το σιρόπι

Για τη συναρμολόγηση

Διαδικασία

  1. Παντεσπάνι
  2. Κοσκινίζουμε το κακάο μαζί με το αλεύρι. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου αφρατέψουν και ασπρίσουν.
  3. Ρίχνουμε τα κοσκινισμένα υλικά και ανακατεύουμε με μία ελαστική σπάτουλα σιλικόνης, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  4. Το αδειάζουμε σε ένα τσέρκι διαμέτρου 22-24 εκ. (που έχουμε κλείσει στο κάτω μέρος με αλουμινόχαρτο) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30 λεπτά.
  5. Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει πολύ καλά (είναι προτιμότερο να το φτιάξουμε μία μέρα νωρίτερα, για να σφίξει και να μπορούμε να το κόψουμε πιο εύκολα).
  6. Κρέμα
  7. Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με την άχνη.
  8. Προσθέτουμε το κακάο και, συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους.
  9. Καθαρίζουμε τα τοιχώματα του μίξερ από τα υπολείμματα του βουτύρου και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου η κρέμα αφρατέψει. Προσθέτουμε και το κονιάκ.
  10. Σιρόπι
  11. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 1 λεπτό (από όταν αρχίσει ο βρασμός). Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και προσθέτουμε και το κονιάκ.
  12. Συναρμολόγηση
  13. Ξεφορμάρουμε το παντεσπάνι και το κόβουμε σε τρεις οριζόντιες φέτες με ένα μαχαίρι ψωμιού.
  14. Τοποθετούμε τη μία σε μια πιατέλα, τη ραντίζουμε με σιρόπι και απλώνουμε από πάνω το 1/3 της κρέμας. Πασπαλίζουμε με το 1/4 από τα φουντούκια.
  15. Συνεχίζουμε τη διαδικασία τελειώνοντας με κρέμα. Με μια σπάτουλα απλώνουμε την κρέμα και στα πλαϊνά της τούρτας και σκορπάμε παντού τα υπόλοιπα φουντούκια.
  16. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες τουλάχιστον, προτού σερβίρουμε.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών