1 ώρα
προετοιμασία
15 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 16 ώρες
Υλικά
Κομμάτια: 12Για το παντεσπάνι
Για την κρέμα
Για το σιρόπι
Για τη συναρμολόγηση
Διαδικασία
Παντεσπάνι
- Κοσκινίζουμε το κακάο μαζί με το αλεύρι. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου αφρατέψουν και ασπρίσουν.
- Ρίχνουμε τα κοσκινισμένα υλικά και ανακατεύουμε με μία ελαστική σπάτουλα σιλικόνης, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Το αδειάζουμε σε ένα τσέρκι διαμέτρου 22-24 εκ. (που έχουμε κλείσει στο κάτω μέρος με αλουμινόχαρτο) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30 λεπτά.
- Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει πολύ καλά (είναι προτιμότερο να το φτιάξουμε μία μέρα νωρίτερα, για να σφίξει και να μπορούμε να το κόψουμε πιο εύκολα).
Κρέμα
- Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με την άχνη.
- Προσθέτουμε το κακάο και, συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους.
- Καθαρίζουμε τα τοιχώματα του μίξερ από τα υπολείμματα του βουτύρου και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου η κρέμα αφρατέψει. Προσθέτουμε και το κονιάκ.
Σιρόπι
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 1 λεπτό (από όταν αρχίσει ο βρασμός).
- Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και προσθέτουμε και το κονιάκ.
Συναρμολόγηση
- Ξεφορμάρουμε το παντεσπάνι και το κόβουμε σε τρεις οριζόντιες φέτες με ένα μαχαίρι ψωμιού.
- Τοποθετούμε τη μία σε μια πιατέλα, τη ραντίζουμε με σιρόπι και απλώνουμε από πάνω το 1/3 της κρέμας.
- Πασπαλίζουμε με το 1/4 από τα φουντούκια.
- Συνεχίζουμε τη διαδικασία τελειώνοντας με κρέμα. Με μια σπάτουλα απλώνουμε την κρέμα και στα πλαϊνά της τούρτας και σκορπάμε παντού τα υπόλοιπα φουντούκια.
- Τοποθετούμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες τουλάχιστον, προτού σερβίρουμε.