ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣTarte Bourdaloue: Γαλλική τάρτα με κρέμα αμυγδάλου και αχλάδιαTarte Bourdaloue: Γαλλική τάρτα με κρέμα αμυγδάλου και αχλάδια
50' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 50'

Υλικά

Μερίδες: 12

Για τη ζύμη

Για την κρέμα

Για την επιφάνεια

Διαδικασία

Κρέμα

  1. Ξεκινάμε με την κρέμα γιατί χρειάζεται να μείνει στο ψυγείο.
  2. Σε μια κατσαρόλα αδειάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε το ξύσμα και βάζουμε στη φωτιά.
  3. Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά (κρόκους και ολόκληρα) και ανακατεύουμε ξανά πολύ καλά.
  4. Μόλις ζεσταθεί καλά το μείγμα της κατσαρόλας (πριν πάρει βράση), αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών.
  5. Ανακατεύουμε και χύνουμε το μείγμα αυτό πίσω στην κατσαρόλα. Την επαναφέρουμε στη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  6. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  7. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα καθαρό πλατύ και επίπεδο σκεύος (π.χ. ένα πυρέξ), έτσι ώστε να απλώσει, και την καλύπτουμε με μεμβράνη, που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μη σχηματιστεί κρούστα.
  8. Την αφήνουμε να κρυώσει καλά (στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες).

Ζύμη

  1. Στον κάδο του μίξερ ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί χρησιμοποιώντας το φτερό, μέχρι να ενωθούν σε μια ζύμη η οποία θα τυλιχτεί γύρω από το εξάρτημα. Εναλλακτικά, μπορούμε να ζυμώσουμε με τα χέρια μας, τρίβοντας πρώτα τα υλικά με τα δάχτυλά μας μέχρι να γίνουν ψίχουλα και έπειτα ζυμώνοντας με όλη την παλάμη μας, μέχρι να προκύψει ζύμη.
  2. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.

Συναρμολόγηση

  1. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, κόβουμε και κρατάμε στην άκρη το 1/3 και ανοίγουμε την υπόλοιπη με τον πλάστη πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ή ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες, έτσι ώστε να μην κολλάει, φτιάχνοντας ένα στρογγυλό και λεπτό φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστά.
  2. Μεταφέρουμε το φύλλο μέσα σε μια ρηχή ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκ. και ύψους 3 εκ.
  3. Πιέζουμε τη ζύμη να εφαρμόσει καλά στα τοιχώματα της φόρμας και κόβουμε με ένα μαχαίρι όση εξέχει.
  4. Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο και την αφρατεύουμε χτυπώντας τη για λίγο στο μίξερ με το σύρμα, μέχρι να γίνει λεία και απαλή, γιατί στο ψυγείο θα έχει σκληρύνει.
  5. Καθώς τη χτυπάμε, προσθέτουμε και τον χυμό λεμονιού.
  6. Στη συνέχεια, γεμίζουμε την τάρτα με την κρέμα.
  7. Ανοίγουμε με τον ίδιο τρόπο την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο διαμέτρου 24 εκ. και σκεπάζουμε με αυτό την τάρτα, πιέζοντάς το περιφερειακά ώστε να κολλήσει με τη ζύμη στα πλαϊνά.
  8. Αλείφουμε την επιφάνεια με το μείγμα κρόκου-γάλακτος και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ ή το κουκουνάρι.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 50-60 λεπτά.
  10. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει και την πασπαλίζουμε με άχνη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 145.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT