«Ίτς» είναι τουρκικό πρόθεμα και σημαίνει «μέσα», απόδειξη ότι το φαγητό φτιαχνόταν με εντόσθια, τα «εντός» μέρη ενός ζώου. Πολλά σπίτια στη Σμύρνη είχαν κότες και έτσι πρόσβαση σε συκωτάκια. «Η μητέρα μου ετοίμαζε το φαγητό και με συκωτάκια από αρνί ή κατσίκι και πάντα με βούτυρο γάλακτος, για να μοσχομυρίζει», θυμάται η κ. Μουζάκη.

10' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
10' αναμονή
Σύνολο: 55'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το βούτυρο και το λάδι και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  2. Προσθέτουμε τα συκωτάκια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε για άλλα 4 λεπτά.
  3. Ρίχνουμε το κουκουνάρι, προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε και τις σταφίδες με το κονιάκ, αλατοπιπερώνου- με, ανακατεύουμε (το ρύζι το ανακατεύουμε με πιρούνια για να αφρατέψει) και προσθέτουμε τον ζωμό ή νερό.
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε το φαγητό για 15-20 λεπτά.
  6. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με μια πετσέτα για 10 λεπτά
  7. Πασπαλίζουμε το ιτς πιλάφ μας με τον άνηθο και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 163.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών